Foto: DELFI

Ar visas sabiedrības kopīgiem spēkiem ir pārvarēta jaunā koronavīrusa epidēmijas sadaļa, tādēļ darbs patlaban koncentrējas ekonomikas atveseļošanas un dzīves normalizācijas virzienā, otrdien pēc Ministru kabineta sēdes atzina veselības ministre Ilze Viņķele (AP). Vienlaikus viņa informēja, ka lietotne "Apturi Covid" savu darbu varētu sākt šīs nedēļas beigās.

Ministre pauda prieku, ka ar katru preses konferenci gan viņas, gan Veselības ministrijas paziņojumi sabiedrībai kļūst koncentrētāki un kodolīgāki. "Tas viss ir tādēļ, ka ar ļoti disciplinētu un apzinīgu sabiedrības līdzdalību un iesaisti mēs kopīgiem spēkiem esam pārvarējuši koronavīrusa epidēmijas sadaļu jeb to, kas attiecas uz vīrusu. Šobrīd darbs tālāk notiek pie ekonomikas atveseļošanas un dzīves normalizācijas," pauda Viņķele.

Vienlaikus viņa atzina, ka pilnīga sabiedrības drošība būs sasniegta tikai tad, kad būs izstrādātas zāles vai vakcīna pret Covid-19 – visu pārējo laiku iedzīvotāji būs spiesti sadzīvot ar "šo nelūgto viesi sabiedrībā".

Lai to izdarītu iespējami sekmīgi un lai pēc iespējas mazāk ietekmētu mūsu ikdienas dzīves, ir izstrādāta lietotne "Apturi Covid", kas, kā uzsvēra ministre, ir viena no pirmajām pasaulē, kura viedtālruņos vīrusa izplatības ierobežošanu varēs veikt, izmantojot jaunākās "Apple" un "Google" tehnoloģijas.

Iecerēts, ka šīs nedēļas beigās iedzīvotāji varēs brīvprātīgi savā tālrunī lejupielādēt šo lietotni. "Tas sniegs aizsardzību gan pašam aplikācijas lietotājam, gan arī tiem cilvēkiem, kuriem būs nepieciešama informācija par potenciāli inficētajām personām," pauda politiķe.

"Ir izskanējušas vairākas melīgas, nepatiesas un man nezināmu iemeslu dēļ paniku ceļošas ziņas par šo lietotni, ka tā izsekos cilvēkus un pret viņu gribu raidīs informāciju – tās ir pilnīgas blēņas," turpināja Viņķele.

Viņa skaidroja, ka lietotnes izstrādes laikā personu datu aizsardzība ir likta par pamatu. Vienlaikus Viņķele aicināja sabiedrību neļauties provokācijām, kas šobrīd mēģina jaunā koronavīrusa draudus padarīt par izdomājumiem.

Jau ziņots, ka no Covid-19 izveseļojušies vairāk nekā 70% pacientu jeb 741 inficētais no kopumā 1053. Pēdējā diennaktī veikti 1828 Covid-19 testi un reģistrēti četri jauni sasirgušie. Savukārt līdz šim kopumā Latvijā veikti 101 598 Covid-19 izmeklējumi. 22 Covid-19 pacienti miruši.

Nacionālā veselības dienesta dati liecina, ka pēdējās diennakts laikā stacionēti jeb ievietoti slimnīcās divi pacienti ar Covid-19, kamēr kopumā stacionāros ārstējas 25 pacienti – 23 ar vidēji smagu, bet divi pacienti ar smagu slimības gaitu. Līdz šim no stacionāriem izrakstīti 143 Covid-19 pacienti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!