Foto: LETA

Iepirkumu uzraudzības birojs (IUB) apstiprinājis Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas aizdomas un sauks pie atbildības Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) amatpersonu par pārkāpumiem administratīvi teritoriālās reformas (ATR) informatīvās kampaņas iepirkumā, portālu "Delfi" informēja Saeimas komisijas vadītājs Kaspars Ģirģens (KPV LV).

"IUB ir pieņēmis lēmumu administratīvā pārkāpuma lietvedības ietvaros saukt pie administratīvās atbildības ministrijas atbildīgo amatpersonu, kuras darbībā saskatīti pārkāpumi, rīkojot vienu no ārpakalpojuma iepirkumiem administratīvi teritoriālās reformas informatīvajai kampaņai," norāda Ģirģens, pēc kura iniciatīvas tika pievērsta IUB uzmanība šīs kampaņas iepirkumu atbilstībai Publiskā iepirkuma likumam.

Ģirģens ar IUB lēmumu arī vērsīsies Valsts kontrolē ar aicinājumu savas kompetences ietvaros lemt par to, vai šajā gadījumā nav piemērojama zaudējumu piedzīšanas procedūra no vainīgās amatpersonas.

Pērn novembrī komisijas vadītājs pievērsa IUB uzmanību faktam, ka, iespējams, VARAM iepirkumi par ATR informatīvo kampaņu veikti, nepiemērojot publisko iepirkumu jomas normatīvajos aktos noteiktās iepirkumu procedūras.

IUB pērn nolēma uzsākt administratīvo pārkāpumu lietu, bet šobrīd maijā tas ir atzinis, ka VARAM atbildīgās personas rīcībā ir saskatāmas Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 166.21 panta pirmās daļas pārkāpuma pazīmes un tādējādi piemērojams naudas sods, vēsta Ģirģens.

"IUB lēmums ir apstiprinājums mūsu komisijas bažām, ka VARAM nav rīkojies tiesiski un atbilstoši labas valsts pārvaldes principiem, rīkojot šo publisko iepirkumu. Kā atbildīgās komisijas vadītājs vēlos vēlreiz aicināt amatpersonas sekot līdzi valsts un pašvaldību iestāžu iepirkumu procedūras likumībai, lai tādā veidā nodrošinātu godīgu un maksimāli caurspīdīgu līdzekļu izlietojumu," akcentē Ģirģens.

Kampaņas ietvaros iepirkti vairāki ārpakalpojumi par valsts budžeta līdzekļiem 220 000 eiro apmērā.

"Delfi" jau ziņoja, ka Iepirkumu uzraudzības birojs bija uzsācis administratīvo pārkāpumu lietu saistībā ar VARAM īstenoto informatīvo kampaņu, kurā redzams ministrs Juris Pūce (AP).

Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisija pērn novembra sākumā bija vērsusies ar iesniegumu IUB, lūdzot izvērtēt publiskā iepirkuma procedūras atbilstību Latvijas Republikas normatīvajiem aktiem.

Atbildes vēstulē IUB komisiju informējis, ka ir uzsācis administratīvā pārkāpuma lietvedību par VARAM atbildīgo personu pārkāpumiem, iegādājoties vairākus ārpakalpojumus administratīvi teritoriālās reformas informatīvās kampaņas īstenošanai. Saeimas atbildīgā komisija ar iesniegumu vērsās arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB).

Ģirģens jau iepriekš pauda bažas un aicināja atbildīgo ministru Pūci skaidrot, cik lietderīga un pamatota ir valsts budžeta līdzekļu ieguldīšana plašajā reklāmas kampaņā par administratīvi teritoriālo reformu, kurās redzams un dzirdams ir tikai ministrs.

"Šis izvēlētais informatīvās kampaņas stils pēc savas stilistikas raisa plašas diskusijas par ētikas principu neievērošanu, kas ir pietiekams pamats, lai Saeimas komisija izvērtētu īstenotās kampaņas atbilstību mērķiem un valsts uzticēto līdzekļu izmantošanas pamatotību. Komisija vērtēs, vai reklāmas medijos ir pamatotas un sabiedrības interesēs. Pagaidām tas, ko redzam un dzirdam, vairāk rada priekšstatu par viena politiķa priekšvēlēšanu laikam līdzīgu kampaņu tik sabiedrībai svarīgā jautājumā kā administratīvi teritoriālā reforma," akcentēja Ģirģens.

Pūcem jau iepriekš lūgts skaidrot divu pasūtīto pētījumu par administratīvi teritoriālo reformu iepirkumu procedūras atbilstību normatīvajiem aktiem, jo pretendenti tika izvēlēti bez konkursa rīkošanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!