Foto: DELFI

Gaidāmajās Rīgas domes ārkārtas vēlēšanās iedzīvotājiem būs iespēja elektroniski vai pa pastu mainīt savu vēlēšanu iecirkni, par valdības otrdien apstiprinātajiem grozījumiem Rīgas domes atlaišanas likumā informēja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM).

Ministrija skaidro, ka likumprojekts paredz sniegt vēlētājiem iespēju balsot ne tikai savā vēlēšanu iecirknī, bet jebkurā citā Rīgas vēlēšanu iecirknī vēlēšanu dienā un iepriekšējās balsošanas dienās, nodrošinot vēlētāju sarakstā iekļauto ziņu elektronisku apmaiņu starp iecirkņiem.

Tāpat likumprojekts paredz garāku vēlēšanu iecirkņu darba laiku iepriekšējās balsošanas dienās, kas dos iespēju izvairīties no liekas drūzmēšanās vēlēšanu iecirkņos, kā arī ļaus vairāk aizsargājamām vēlētāju grupām nobalsot laikos, kad iecirkņu apmeklējums zems.

Lai vēlētāji varētu realizēt savas iespējas balsot savā atrašanās vietā, jāiesniedz iesniegums pa pastu, elektroniski vai arī mājaslapā "www.latvija.lv".

"Šo iesniegumu iesniegt var arī vēlētāja ģimenes loceklis vai cita persona, kurai vēlētājs uzticas. Balsošanu vēlētāja atrašanās vietā nepieciešamības gadījumā varēs organizēt arī iepriekšējās balsošanas dienās," skaidro VARAM.

Gadījumā, ja vēlēšanu iecirkņa komisijas locekļiem būs noteikta pašizolācija vai karantīna, iecirkni slēgs. Izmantojot ziņu elektronisko apmaiņu, šādā situācijā būs iespējams novirzīt visus konkrētajā vēlēšanu iecirknī reģistrētos vēlētājus uz blakus esošajiem iecirkņiem.

"Ja izmaiņas likumā neveiktu, tad, gadījumā, ja kādā no iecirkņiem noteikta karantīna, iedzīvotājiem netiktu garantētas viņu tiesības piedalīties vēlēšanās," norāda ministrija.

Likuma labojumos arī paredzēta iespēja, ka gadījumā, ja tehniskie risinājumi kādu iemeslu dēļ kļūst nepieejami, vēlētājs, kas nav attiecīgā iecirkņa vēlētājs, var nobalsot reģistrācijas aploksnē. Likumprojektā arī aprakstīta balsu skaitīšanas kārtība, ja iecirknī notikusi balsošana reģistrācijas aploksnēs.

Covid-19 apstākļos vēlētāji, kuri iepriekš izmantoja klātienes iecirkņa maiņas iespēju, varēs iecirkņa maiņu pieteikt pa pastu, kā arī papildus pa e-pastu vai mājaslapā "www.latvija.lv".

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka Rīgas domes ārkārtas vēlēšanas notiks 29. augustā. Trīs iepriekšējās balsošanas dienās vēlēšanu iecirkņi būs atvērti dažas stundas.

Saeima šā gada sākumā lēma atlaist Rīgas domi. Vēlēšanu datums gan divas reizes ticis pārcelts saistībā ar Covid-19 izplatības mazināšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!