Foto: LETA

Rīgas pašvaldības pagaidu administrācija piektdien, 19. jūnijā, apstiprināja Rīgas vides aizsardzības fonda līdzekļu izlietojuma programmu, trīs projektiem kopā piešķirot 300 000 eiro, portāls "Delfi" noskaidroja galvaspilsētas domē.

Rīgas pilsētas gaisa kvalitātes uzlabošanas rīcības programmas 2021.–2025. gadam izstrādei paredzēti 140 000 eiro.

Pašvaldība informē, ka par šo summu plānots apzināt iespējamos pasākumus daļiņu PM2.5, PM10, benzola, benzpirēna un slāpekļa dioksīda NO2 tālākai samazināšanai.

Programma galvaspilsētai nepieciešamai, lai līdz 2025. gadam vai ātrāk sasniegtu atbilstību Eiropas Padomes un Parlamenta direktīvai par gaisa kvalitāti. Projekta rezultātā arī plānots atjaunot piesārņojuma zonu kartes Rīgai un informāciju par gaisa piesārņotājiem Riga airTEXT gaisa piesārņojuma prognožu modelī.

Savukārt 104 382 eiro atvēlēti meliorācijas sistēmu tehniskā aprīkojuma atjaunošanai Spilves polderī. Pašvaldība skaidro, ka Spilves poldera sūkņu staciju un dambju sistēmas uzturēšana darba kārtībā nodrošina vienmērīgu ūdens līmeni Hapaka grāvī un aizsargā Spilves poldera teritorijas no applūšanas.

Ņemot vērā grunšu stāvokli, augsto gruntsūdens līmeni, kā arī to, ka lielā daļā Spilves apkaimes teritorijas ir augsts applūstamības risks, tad teritorijas izmantošanai nepieciešams uzturēt meliorācijas sistēmas, tajā skaitā Spilves polderi, kas vienotā sistēmā ar Daugavu, Hapaka grāvi, Spilves grāvi un Lāčupīti drenē Spilves apkaimes teritoriju.

Projekta gaitā tiks veikta Spilves poldera stacijas sūkņu iegāde, stacijas pārbūve, sūkņu uzstādīšana un Spilves poldera apkaimes teritorijas aizsargāšana no applūšanas.

Savukārt Rīgas aglomerācijas vides trokšņa stratēģiskās kartes izstrādei un atjaunošanai nepieciešamo aktuālās digitālās informācijas datu iegūšanai piešķirti 54 002 eiro. Projekta rezultātā pašvaldība iegūs grafiskās un digitālās informācijas datus par esošo vides trokšņa piesārņojumu Rīgā, kura ir nepieciešama Rīgas aglomerācijas vides trokšņa stratēģiskās kartes izstrādei un atjaunošanai 2021. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!