Foto: LETA

Lai noskaidrotu, kā iedzīvotāji Latvijā vērtē pirmās palīdzības kursus un kā šīs apmācības varētu uzlabot, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) īstenos plašu iedzīvotāju aptauju.

Aptauju aicināts aizpildīt ikviens, kurš kādreiz ir apmeklējis pirmās palīdzības kursus. Kā uzsvēra dienestā, tā būs saistoša autovadītājiem, medniekiem, apsardzes darbiniekiem, uzņēmumu darbiniekiem, arī pedagogiem, policistiem, ugunsdzēsējiem – glābējiem un citiem.

Balstoties uz aptaujas datiem, NMPD sagatavos priekšlikumus pirmās palīdzības apmācības sistēmas pilnveidei.

Pirmās palīdzības apmācību sistēmu uztur un nodrošina NMPD. Dienests sagatavo un sertificē pirmās palīdzības pasniedzējus, instruktorus, apmācīt tiesīgās organizācijas, kā arī izstrādā apmācību programmu saturu. Ik gadu zināšanas pirmajā palīdzībā iegūst vairāk nekā 30 000 iedzīvotāju, bet vēl 28 cilvēki apmeklē kursus, lai kļūtu par pirmās palīdzības pasniedzējiem

Kā liecina dienesta apkopotā informācija, pagājušajā gadā NMPD mediķu brigādes traucās uz 1012 izsaukumiem, lai veiktu reanimācijas pasākumus cilvēkiem, kuriem apstājusies sirdsdarbība. Notikuši arī 353 aizrīšanās gadījumi, kas ir sevišķi bīstama situācija, jo izšķiroša var būt katra minūte. Reģistrēti arī 921 termiski vai ķīmiski apdegumi un vairāk nekā seši tūkstoši ceļu satiksmes negadījumi ar cietušajiem.

Kā liecina NMPD novērotais, cilvēku gatavība sniegt pirmo palīdzību ir dažāda, tomēr pēdējo gadu laikā arvien biežāk tieši pateicoties līdzcilvēku rīcībai ir izdevies novērst smagas sekas vai pat glābt cilvēka dzīvību. Dienestā veiktā analīze par veiktajiem atdzīvināšanas pasākumiem sabiedriskās vietās liecina, ka katrā trešajā situācijā no 279 sirds apstāšanās gadījumiem līdzcilvēki snieguši pirmo palīdzību, veicot sirds netiešo masāžu.

Aptauja par pirmās palīdzības kursiem, to kvalitāti ir anonīma, un rezultāti tiks izmantoti apkopotā veidā. Aptauju līdz 25. jūlijam var aizpildīt NMPD mājaslapā vai šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!