Foto: F64
Pēc tam, kad jūnijā valdība noraidīja Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) ieceri palielināt augstskolu akadēmiskā personāla algas, ministrija tomēr gatava tam rast finansējumu 383 777 eiro apmērā no sev piešķirtā budžeta, norādīja IZM komunikācijas nodaļa.

"Algu paaugstināšana pedagogiem saskaņā ar apstiprināto grafiku paralēli veicamajām reformām ir IZM prioritāte, un izņēmums nav arī akadēmiskais personāls. Jāpiebilst gan, ka augstskolu autonomija ir vērojama arī akadēmiskā personāla atalgojuma politikas veidošanā," pauda nozares ministre Ilga Šuplinska (JKP).

"Amplitūda, kādā tiek noteikts atalgojums konkrētajam akadēmiskajam amatam, svārstās līdz pat 1000 eiro. Saskaņā ar pašu augstskolu sniegtajiem datiem, piemēram, asistenta tarifa likme ir no 3,1 un 11,6 eiro stundā, bet vidējā ienākumu amplitūda – no 194 eiro līdz 1308 eiro," turpināja Šuplinska.

Darba samaksa augstskolu pasniedzējiem ir nozarē sasāpējusi tēma jau sen. Jau pirms pieciem gadiem portāls "Delfi" rakstīja, ka arodbiedrību pārstāvji ir bažīgi – īstenojot pedagogu algu reformu, augstskolu pasniedzēju atalgojums netiek palielināts. Vēl arī februārī Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) norādīja, ka atbildīgā ministrija kavē bāzes finansējuma piešķiršanu augstskolām un zinātniskajiem institūtiem.

Pēc tam, jūnija vidū, šo jautājumu atlika uz nākamā gada budžeta diskusijām. IZM rosināja profesoriem paaugstināt zemāko algu likmi par 39 eiro, līdz 1569 eiro, asociētajiem profesoriem - par 31 eiro, līdz 1256 eiro, docentiem - par 25 eiro, līdz 1005 eiro, lektoriem - par 20 eiro, līdz 805 eiro, bet asistentiem - par 16 eiro, līdz 641 eiro. Tomēr valdība lēma neatbalstīt šādu ieceri, rakstīja aģentūra LETA.

IZM, kura trešdien, 12. augustā, tikās ar LIZDA pārstāvjiem, aicināja viņus komunicēt ar augstākās izglītības iestāžu vadību, skaidrojot vienota atalgojuma politikas nepieciešamību vismaz vienas iestādes līmenī, savukārt akadēmiskā personāla karjeras pārskatīšana augstskolu reformas gaitā ļautu panākt, ka veidojas līdzīga situācija augstākās izglītības sektorā valstī.

Kas attiecās uz vispārējās, profesionālās un interešu izglītības pedagogu algām, tad to zemākā likme tiek palielināta 750 līdz 790 eiro par 30 stundu darba nedēļu. Sīkāk par to, kā veidojas skolotāju darba samaksa, iespējams iepazīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!