Foto: EPA/Scanpix/LETA
Otrdien, 29. septembrī, Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēdē tika apstiprināti priekšlikumi grozījumiem Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumā saistībā ar plānoto personu uzraudzības informācijas sistēmas ieviešanu ieceļotājiem.

Likumprojekta otrajam lasījumam bija iesniegti deviņi priekšlikumi. Viens no tiem bija arī Iekšlietu ministrijas (IeM) priekšlikums noteikt sodus par informācijas sistēmā paredzēto ziņu nesniegšanu.

Ņemot vērā personu uzraudzības informācijas sistēmas izveides mērķi, ir svarīgi nodrošināt minētā pienākuma izpildi, līdz ar to ir paredzama administratīvā atbildība par attiecīgo ziņu personu uzraudzības informācijas sistēmā neiekļaušanu, norāda ministrijā.

Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumā kā nozares likumā jau ir ietverti konkrēti administratīvie pārkāpumi šajā jomā, par kuru izdarīšanu ir paredzēta administratīvā atbildība.

Līdz ar to likumā ir paredzama arī administratīvā atbildība par personai noteiktā pienākuma iekļaut ziņas personu uzraudzības informācijas sistēmā nepildīšanu.

Tāpat, ievērojot to, ka ziņu iekļaušana personu uzraudzības informācijas sistēmā ir cieši saistīta arī ar pienākumu attiecīgajos gadījumos ievērot pašizolācijas prasības, likumprojekts paredz, ka sankcija par minētā pārkāpuma izdarīšanu ir analoģiska sankcijai, kāda tā ir paredzēta par pašizolācijas neievērošanu, proti, naudas sods no 10 līdz 2000 eiro, norādīts priekšlikumu pamatojumā.

IeM valsts sekretāra vietnieks Vilnis Vītoliņš komisijas sēdē norādīja, ka informāciju par šo pienākumu plānots izplatīt īsziņas veidā.

Ieceļotājiem informācija par sevi jāsniedz 48 stundu laikā pēc iebraukšanas Latvijā. Vītoliņš norādīja, ka informācijas sistēma jau ir izstrādāta un tiek testēta.

Jau ziņots, ka Saeima ceturtdien, 24. septembrī, pirmajā lasījumā atbalstīja par steidzamiem atzītos grozījumus Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumā.

Likumprojekts paredz Covid-19 izplatības draudu mazināšanai un personu, kurām noteikta mājas karantīna vai izolācija, uzraudzības nodrošināšanai izmantot jaunu informācijas sistēmu, portālu "Delfi" informēja Saeimas Preses dienestā.

Plānots, ka personu uzraudzības informācijas sistēmā iekļaujamo ziņu apjomu, to iekļaušanas kārtību un glabāšanas termiņu, kā arī institūcijas, kurām piešķirama piekļuve sistēmā iekļautajām ziņām, noteiks Ministru kabinets.

Paredzēts, ka attiecīgais regulējums stāsies spēkā šī gada 12. oktobrī. Grozījumi Saeimā jāskata vēl galīgajā lasījumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!