Foto: DELFI Aculiecinieks
Pēdējā septembra nedēļas nogalē Rīgas jūras līcī krasta tuvumā novērots liels daudzums medūzu. "Manuprāt, tas ir kas nebijis Latvijai," portālam "Delfi" rakstīja aculiecinieks Ēriks.

Pēc pastaigas gar jūras krastu netālu no Gaujas ietekas Ēriks pamanīja lielu medūzu koncentrāciju krasta tuvumā, kas, viņaprāt, Latvijai ir kas nebijis.

Savukārt Latvijas Hidroekoloģijas institūtā portālam "Delfi" skaidroja, ka šāda situācija nav nekas neparasts.

Institūta pētniece Astra Labuce norādīja, ka tas notiek ik gadu vasaras otrā pusē un rudens sākumā, kad Baltijas jūrā visizplatītākajai medūzai ausainajai aurēlijai (Aurelia aurita) norit vairošanās periods.

"Pēc olu izlaišanas tās atmirst un vēja ietekmē tiek izskalotas krastā," novēroto medūzu daudzumu izskaidroja Labuce.

Ausainā aurēlija ir viena no visizplatītākajām scifomedūzām pasaulē, tai skaitā arī Baltijas jūrā. Tās nav tiešā veidā kaitīgas cilvēkiem un pēc izskalošanas piekrastē tās sapūst 24-48 stundu laikā, tāpēc arī nav uzskatāmas par ilgtermiņa piekrastes vides problēmu, uzsvēra Labuce.

"Atsevišķos gadījumos masveidā pūstoši organismi var radīt nelielu ietekmi alerģiskiem cilvēkiem, bet kopumā neapdraud cilvēku un dzīvnieku veselību, kā arī nav jābaidās tām pieskarties," mierināja pētniece.

Sūtiet savas reportāžas un par mēneša labāko reportāžu saņemiet balvu – dāvanu karti no "Rīga Plaza" 30 eiro vērtībā. Foto un video gaidām e-pastā aculiecinieks@delfi.lv, vai arī izmantojiet reportāžu iesniegšanai paredzēto formu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!