Foto: DELFI

Kā noticēt konstitucionālajai reformai, kad tev sit pa nierēm, bet galvu ar armijas zābakiem spārda pret asfaltu? Uz kādu dzimtenes nākotni būtu jācer vieninieka kamerā ieslodzītajam, kurā iemet 25 piekautus cilvēkus un "žēlsirdīgi" pabaro ar suņu konservu putru? Par ko sapņot 26 gadus vecam puisim, kuru 18 gadu vecumā izliek aiz bērnunama durvīm uz ielas? Kā jūtas vīrietis, kurš ceturtdaļgadsimtu nostrādājis valsts bagātākajā uzņēmumā, bet ir spiests pamest dzimteni kā zaglis naktī? Portāls "Delfi" sarunājās ar Baltkrievijas pilsoņiem, kuri atrodas centrā "Mucenieki" un pretendē uz politiskā bēgļa statusu Latvijā.

Dažu sarunas biedru vārdi pēc Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes lūguma ir mainīti, lai nodrošinātu statusa pretendentu un viņa radinieku Baltkrievijā drošību.

Vadības konsultants starptautiskā konsultāciju uzņēmumā, feldšeris-rokeris, transporta ceha brigadieris un jebkādam darbam gatavs izbijis bērnunama iemītnieks. Šie četri vīrieši "Muceniekos" nonākuši pa dažādiem ceļiem, atšķirīgos laikos un katrs no sava Baltkrievijas reģiona. Viņi pārstāv dažādus sociālos un materiālos baltkrievu sabiedrības slāņus, un pamest valsti viņus mudinājušas ļoti dažādas situācijas. Taču viņus visus vieno nespēja pieņemt Baltkrievijas esošo varu un vēlme atgriezties, kad tā būs mainījusies. Visi kā viens ir kategoriski pret "sēdēšanu Latvijai uz kakla" un ir gatavi godīgi strādāt viņus uz laiku uzņēmušās valsts labā, jo "neba nu bez iemesla baltkrievus uzskata par strādīgāko tautu pasaulē"...

Kā portālu "Delfi" informēja Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē (PMLP), iesniegumus par bēgļa vai alternatīvā statusa piešķiršanu šogad iesniegušas 11 Baltkrievijas pilsoņi. Viņu iesniegumus izskata saskaņā ar ierasto procedūru, un tikmēr statusa pretendentiem ir tiesības atrasties patvēruma meklētāju izmitināšanas centrā "Mucenieki" vai citviet Latvijā. Piemēram, pie saviem radiniekiem, par ko viņiem ir jāinformē robežsargi un PMLP.

Nesenākā procedūras norites vēsture liek aizdomāties. 2019. gadā alternatīvo statusu ieguva baltkrievu uzņēmējs, pret kuru dzimtenē tika ierosināta krimināllieta par nodokļu nemaksāšanu un nepatiesu liecību sniegšanu ienākumu deklarācijā. Iesniegumā pretendents paziņoja, ka Baltkrievijas tiesībsargājošās iestādes draudējušas ar nepatikšanām viņa ģimenei un draugiem, ja viņi uzturēs kontaktus.

Uzņēmējs vajāšanu saistīja ar savu dalību sabiedriskajā kustībā "Baltkrievijas tautas fronte" un prezidenta Lukašenko kritiku. Viņa problēmas sākās 2017. gada opozīcijas mītiņa Minskā priekšvakarā, kad viņš bija spiests aiziet no darba, bet pēc tam saņēma pavēsti no VDK. Toreiz PMLP statusa piešķiršanu noraidīja. Vīrietis vērsās rajona tiesā un procesu uzvarēja, taču alternatīvo statusu saņēma pēc nāves.

"Mēs sēdējām un gaidījām, kad mūs aizvedīs no pilsētas un nošaus". Rodiona stāsts

Inteliģentais un ļoti mierīgais Rodions Latvijā nokļuva septembra sākumā no Krievijas, kur strādāja par vadības konsultantu starptautiskā konsultāciju uzņēmumā. Viņš ieguvis sapņu izglītību – prestižā Baltkrievijas Valsts ekonomikas universitātes starptautisko ekonomisko attiecību fakultātē tika uzņemts budžeta grupā un savā kursā bija viens no labākajiem. Jau toreiz viņš apzinājās, ka iegūtā izglītība ir nesavienojama ar Baltkrievijas sociālismā iestrēgušo plānveida ekonomiku. Atstrādājis nepieciešamos piecus gadus "Baltkrievijas rūpniecības flagmanī", viņš devās uz ASV, kur ieguva maģistra grādu biznesa administrācijā (MBA). Atrast darbu Amerikā neizdevās – Trampa politika nav labvēlīga ārzemnieku nodarbināšanai, tāpēc Rodions pieņēma augsti apmaksātu darba piedāvājumu Krievijā.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!