Foto: Delfi Aculiecinieks
Čūsku aktīvā sezona drīz noslēgsies, tāpēc šos rāpuļus nemanīsim mežos un pļavās līdz pat nākamā gada pavasarim. "Delfi" aculiecinieks Gints padalījies ar fotogrāfiju, kurā iemūžinājis kādu neatpazīstamu čūsku.

"Kas par čūskām uzradušās Latvijas mežos? Redzēta neatpazīstama čūska Gaujmales mežā," raksta Gints.

"Delfi Aculiecinieks" vērsās pie Latvijas Nacionālā dabas muzeja vecākā entomologa Uģa Piterāna, lai noskaidrotu, kas gan ir fotoattēlā iemūžinātā čūska. "Te jau uzreiz skaidrs, ka tas ir vienkārši zalktis (Natrix natrix) – vai nu kaut kāda iemesla dēļ sliktā kondīcijā, nevesels vai varbūt īsu brīdi pirms ādas maiņas. To tā šādas kvalitātes fotoattēlā nevar precīzi pateikt. Bet nu dzeltenie plankumi galvas aizmugurējā daļā (raksturīgās zalkša "ausis"), lai arī nav tik izteikti un koši kā varbūt tipiski, tomēr ir labi saskatāmi," norāda entomologs.

Viņš atgādina, ka Latvijā ir sastopamas trīs čūsku sugas – zalktis (Natrix natrix), odze (Vipera berus), kas ir bieži sastopamas visā Latvijā, kā arī ļoti reti sastopamā gludenā čūska (Coronella austriaca), kas sastopama vien atsevišķās vietās. Entomologs gan iesaka gludeno čūsku nejaukt ar bezkāju ķirzaku glodeni (Anguis fragilis), kas ir bieži sastopama visā Latvijā. "Retumis nevar izslēgt, ka kāds var izlaist savvaļā savus nu jau vairs nevēlamos eksotiskos mājdzīvniekus, tajā skaitā čūskas, bet visbiežāk tās ir silto zemju sugas, kas Latvijas klimatiskos apstākļos ilgstoši nevar izdzīvot," skaidro Dabas muzeja speciālists.

Sūtiet savas reportāžas un par mēneša labāko reportāžu saņemiet balvu – dāvanu karti no "Rīga Plaza" 30 eiro vērtībā. Foto un video gaidām e-pastā aculiecinieks@delfi.lv, vai arī izmantojiet reportāžu iesniegšanai paredzēto formu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!