Foto: Shutterstock
Saeimas iniciatīva par elektronisku balsošanu pašvaldību referendumos "bruģē ceļu" uz Saeimas un pašvaldību vēlēšanām internetā, tā radot riskus brīvu, aizklātu, drošu un demokrātisku vēlēšanu un referendumu norisei Latvijā, uzskata Latvijas atvērto tehnoloģiju asociācija (LATA).

LATA uzskata, ka vēlēšanas internetā ir tiešs apdraudējums Latvijas kā neatkarīgas valsts pastāvēšanai. Asociācija kategoriski iebilst pret interneta vēlēšanu sistēmas, tostarp elektroniskas balsošanas sistēmas vietējo pašvaldību referendumos, izveidi.

Jau 2012. un 2013. gadā LATA organizēja starptautisku ekspertu diskusiju par elektronisko vēlēšanu drošības riskiem un nonāca pie viennozīmīga noraidoša secinājuma. Tehnoloģiski neiespējama ir divu nosacījumu vienlaicīga izpilde – nodrošināt vienlaikus gan drošu, gan aizklātu balsojumu.

Jau tuvākajos gados bez esošajiem drošības riskiem digitālajā vidē sagaidāmi konstruktīvi draudi interneta drošībai kopumā sakarā ar straujo kvantu datoru tehnoloģiju attīstību. Latvijas ekspertu veiktās drošības risku analīzes rezultāti un pasaules vadošo kriptologu viedoklis kategoriski nepieļauj apzinātu finansiālo resursu izšķiešanu aizklātu balsojumu e-vēlēšanu sistēmu pseidopētījumiem, izstrādei vai ieviešanai, atgādina asociācija.

LATA un Latvijas Universitātes (LU) speciālisti uzskata, ka likumprojekta "Vietējo pašvaldību referendumu likums" priekšlikumi par elektronisko balsošanu ir noraidāmi pirms to izskatīšanas Saeimā.

Asociācija par iebildumiem informējusi Saeimu, Satversmes aizsardzības biroju, Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūciju "Cert.lv" un citas iestādes.

Tajā LATA atgādina, ka Latvijas likumdošana paredz, ka balsošana gan Saeimas, gan pašvaldību vēlēšanās ir aizklāta. Taču balsošana, izmantojot internetu, pieļauj riskus brīvu, aizklātu, drošu un demokrātisku vēlēšanu un referendumu norisei.

"Pasaules zinātniskajā literatūrā nav zināmi tādi matemātiski algoritmi un to realizācijas aparatūrā un programmatūrā, kuri būtu droši un tajā pašā laikā nodrošinātu aizklātumu, tādējādi internetu kā balss nodošanas vidi pašreizējā tehnoloģiju attīstības līmenī izmantot nedrīkst," rakstīts organizācijas vēstulē valsts iestādēm.

LATA valsts pārvaldei un pašvaldībām rekomendē aizklātu balsojumu gadījumā attīstīt un ieviest Latvijā tādus e-balsošanas un e-vēlēšanu elementus, kas neļauj manipulēt ar vēlēšanu rezultātiem vai pārkāpj balsojuma aizklātuma prasību, piemēram, vēlētāju elektronizēta reģistrācija klātienē.

Tāpat organizācija rekomendē atklātu balsojumu gadījumā paātrināti attīstīt iedzīvotāju e-līdzdalības valsts pārvaldē platformas, ņemot vērā pozitīvo "manabalss.lv" pieredzi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!