Foto: LETA

Jaunais Valsts policijas (VP) priekšnieks Armands Ruks ir pieņēmis lēmumu, ar kuru no 26. oktobra VP koledžas direktora amatā tiek pārcelts VP Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes amatpersona Ģirts Zalāns, savukārt līdzšinējā koledžas direktore Dina Tarāne tiek pārcelta VP koledžas direktora vietnieka amatā, portāls "Delfi" uzzināja policijā.

Savukārt no 1. novembra dienesta interesēs uz trīs gadiem tiek veikta rotācija starp VP Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvaldes un Zemgales reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas biroja priekšniekiem Andreju Sozinovu un Juri Staļģevicu.

Policijā skaidroja, ka saskaņā ar Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu un Ieslodzījumu vietu pārvaldes amatpersonu ar speciālajām dienesta pakāpēm dienesta gaitas likuma 12. panta pirmās daļas 1. punktu, lai nodrošinātu efektīvu VP koledžas uzdevumu un darba organizācijas uzlabošanas pasākumu realizāciju, kā arī ņemot vērā VP attīstības koncepciju un, vērtējot situāciju VP koledžā, kontekstā ar Valsts kontroles veiktajā revīzijā konstatēto, dienesta interesēs VP koledžas direktora amatā no 26. oktobra līdz 2022. gada 16. janvārim tiek iecelts Zalāns.

VP atzīmēja, ka Zalānam ir ne tikai ilggadēja praktiskā darba pieredze policijā, bet arī gūta pedagoģiskā darba pieredze VP koledžā, Rīgas Stradiņa universitātē un biznesa augstskolā "Turība".

Savukārt, ņemot vērā, ka šobrīd VP koledžas direktora vietniece majore Zane Pumpure atrodas ilgstošā prombūtnē, šī amata ilgstoša neaizpildīšana var būtiski ietekmēt iestādes funkciju izpildes nodrošināšanas kvalitāti. Tāpēc šajā amatā pienākumu izpildei uz prombūtni nepieciešams iecelt pieredzējušu un kompetentu augsta līmeņa ekspertu. Līdz ar to līdzšinējā koledžas direktore Tarāne dienesta interesēs no 26. oktobra, bet ne ilgāk kā līdz 2021. gada 6. decembrim, tiek iecelta VP koledžas direktora vietnieka amatā.

Preses paziņojumā citēts Ruks, kurš norādījis, ka cilvēkresursu vadībā un efektivitātes pilnveidošanā svarīgs faktors ir darba organizācijas uzlabošana. "Mums jau šobrīd policijā strādā inteliģenti un profesionāli darbinieki, tāpēc šķiet tikai loģiski, ka veicināt policijas attīstību var jau izmantojot esošos personāla resursus un īstenojot rotācijas principus. Policija ir tik spēcīga, cik spēcīgs ir tās cilvēkresurss. Šādu pārmaiņu realizācija dod iespēju augsta līmeņa vadītājiem savas zināšanas un profesionālās spējas īstenot citā iestādes darbības jomā, vienlaicīgi pilnveidojot un attīstot sevi kā nozares ekspertus, kuri, pārzinot iestādes funkcijas, uzdevumus un vērtības, savas kompetences ietvaros virza iestādes darbu attiecīgajā jomā uz kopējo mērķu sasniegšanu," atzīmējis Ruks.

Tāpat tiks veikta arī VP reģionu pārvalžu kriminālpolicijas priekšnieku rotācija. Ar mērķi stiprināt darba organizācijas un iekšējās kontroles sistēmas, ieviest jaunas idejas un efektīvi izmantot uzkrāto profesionālo pieredzi, dienesta interesēs ar 2020. gada 1. novembri uz trīs gadiem VP Rīgas reģiona pārvaldes priekšnieka vietnieka, Kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieka amatā tiek pārcelts VP Zemgales reģiona pārvaldes priekšnieka vietnieks, Kriminālpolicijas biroja priekšnieks pulkvežleitnants Juris Staļģevics.

Bet līdzšinējais Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes priekšnieka vietnieks, Kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks pulkvedis Andrejs Sozinovs dienesta interesēs ar 2020. gada 1. novembri uz trīs gadiem tiek pārcelts VP Zemgales reģiona pārvaldes priekšnieka vietnieka, Kriminālpolicijas biroja priekšnieka amatā.

Policijā atzīmēja, ka, esot dienestā, Staļģevics ir izveidojis veiksmīgu sadarbību ar VP Galveno kriminālpolicijas pārvaldi un citu reģionu pārvalžu kriminālpolicijas struktūrvienībām, tiesībaizsardzības iestādēm un ārvalstu sadarbības partneriem, kas ir sekmējis daudzu sevišķi smagu un smagu noziegumu atklāšanu, tādējādi līdzšinējā darba pieredze, iegūtās zināšanas un personiskās īpašības sniegs ieguldījumu Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvaldes attīstībā.

Savukārt Sozinova ilggadējā profesionālā pieredze, vadot VP Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvaldi, apkarojot smagus un sevišķi smagus, kā arī sērijveida noziegumus, tikai stiprinās VP Zemgales reģiona pārvaldes izmeklēšanas un operatīvā darba kapacitāti gan nacionālā, gan starptautiskā līmenī, veicinās darba rezultātus cīņā ar noziegumiem pret īpašumu, automašīnu zādzībām un pret personu dzīvību un veselību vērstiem noziegumiem, kā arī veicinās ekonomisko noziegumu apkarošanu, skaidrots likumsargu preses paziņojumā.

"Abi priekšnieki ir pieredzējuši un profesionāli policisti, kuri savos līdzšinējos amatos ir pavadījuši aptuveni 10 gadus. Man nav ne mazāko šaubu, ka ar savām zināšanām, pieredzi un personiskajām īpašībām viņi ienesīs jaunas, radošas idejas policijas darbā," atzīmējis Ruks.

Viņš norādījis, ka šī rotācija ne vien radīs iespēju izprast darba atšķirības un veicinās pieredzes apmaiņu starp reģioniem, bet arī nodrošinās labākās prakses un jaunu risinājumu, inovatīvas pieejas ieviešanu, kas kopumā pozitīvi ietekmēs VP attīstību – policija un sabiedrība no šīm pārmaiņām tikai iegūs.

Jau ziņots, ka iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV) nolēma virzīt VP Kriminālizmeklēšanas pārvaldes priekšnieka pienākumu izpildītāju Armandu Ruku policijas priekšnieka amatam, lai gan Ruks nebija starp trim līdz šim publiski vērtētajiem kandidātiem uz Valsts policijas priekšnieka amatu. Valdību veidojošās partijas koalīcijas sanāksmē tika informētas par šo lēmumu un īpašus iebildumus necēla.

Ģirģens atzina, ka VP priekšnieka amata konkursā augstāko punktu skaitu ieguva pašreizējais priekšnieka pienākumu izpildītājs Andrejs Grišins, taču, ņemot vērā amatpersonas veselības stāvokli, kā kandidāts atbildīgajam amatam izvēlēts Ruks, kurš ir "profesionālis ar atbilstošu redzējumu par VP attīstību".

Ministru kabinets Ruku amatā apstiprināja 13. oktobrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!