Foto: Shutterstock
Otrdien, 20. oktobrī, Rīgas pilsētas Pārdaugavas tiesā pirmo reizi tika izskatīta administratīvā pārkāpuma lieta digitālā formātā (E-lieta). Lietu izskatīja tiesnesis Viktors Makucevičs, piedaloties pie administratīvās atbildības sauktajai personai un tās aizstāvim, portāls "Delfi" uzzināja Tieslietu ministrijā (TM).

Lai pielāgotu tiesvedības procesa izskatīšanu jaunā tehnoloģiskā platformā, pilotprojektā e-lietu izskatīšanai Rīgas pilsētas Pārdaugavas tiesas ēkā tikusi pielāgota viena tiesas sēžu zāle, kas aprīkota ar monitoriem, kuru mērķis ir nodrošināt, lai tiesas sēdē var pārbaudīt e-lietas materiālos esošos pierādījumus.

Paralēli projektu programmas īstenošanai ir plānots turpināt pakāpeniski aprīkot jaunas tiesas sēžu zāles, ar iespēju skatīt lietas elektroniski.

Pēc tiesas sēdes tiesnesis Makucevičs atzina, ka tas, ka jaunais procesa veids (gan attiecībā uz tiesisko regulējumu, gan arī tehnisko nodrošinājumu) pirmo reizi norisinājās tieši Rīgas pilsētas Pārdaugavas tiesā, viņam bijis izaicinājums. Uzsākot tiesas procesu, arī klātesošie lietas dalībnieki pēc tiesas paziņojuma par vēsturisku notikumu, proti, ka lieta tiks izskatīta e-formātā, bija nedaudz pārsteigti, taču kvalitatīvam procesam tas netraucēja un tas noritēja atbilstoši likumam. Izaicinājums bija pierādījumu pārbaude, kuras gaitā nācās konstatēt dažas nepilnības ar tehnisko nodrošinājumu, taču tās veiksmīgi tika atrisinātas.

Tiesnesis ar pārliecību atzinis, ka ir atvērta jauna lappuse tiesas procesa digitalizēšanā. Šāda kārtība rada iespēju ātrāk un ar mazāku resursu izmantošanu virzīties uz procesa galamērķi.

Līdz ar Administratīvās atbildības likuma spēkā stāšanos 2020. gada 1.jūlijā, tiesas administratīvo pārkāpumu lietās strādā Tiesu informatīvās sistēmas (TIS) jaunajā tehnoloģiskajā platformā, kas izstrādāta E-lietas projektu programmas projektā "Tiesu informatīvā attīstība".

TIS pilnveidotā funkcionalitāte paredz datu (lietas materiālu/nolēmumu) apmaiņu ar Iekšlietu ministrijas Informācijas centra Administratīvo pārkāpumu atbalsta informācijas sistēmu (APAS). Datu apmaiņa notiks, izmantojot E-lietas koplietošanas komponenti, kas nodrošinās pārsūdzētās administratīvā pārkāpuma lietas elektronisku saņemšanu tiesā un tiesas nolēmumu nodošanu atpakaļ iestādēm.

Tiesu administrācija kopā ar partneriem kopš 2018. gada 19. marta īsteno E-lietas programmas – izmeklēšanas un tiesvedības procesu pilnveide – 1. posmu.

Posms sastāv no četriem atsevišķiem projektiem, kas vērsti uz iestādēs esošo darbības procesu automatizāciju un informācijas elektroniskas apmaiņas nodrošināšanu starp šo iestāžu informācijas sistēmām.

Plānots, ka tas tiks īstenots līdz 2021. gada 1. aprīlim.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka Valdība 2017. gadā nolēma ieguldīt piecus miljonus eiro Tiesu administrācijas E-lietu sistēmas izveidē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!