Foto: LETA

Tuvākajās divās nedēļās prognozējams proporcionāls Covid-19 pacientu skaita pieaugums slimnīcās, medijiem ceturtdien atklāja Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) valdes loceklis Aleksejs Višņakovs.

"Kopumā šobrīd esam salīdzinoši gatavi uzņemt vēl vairāk pacientu, kuriem ir nepieciešama ārstēšana slimnīcas apstākļos," apgalvoja Višņakovs, piebilstot, ka, pieaugot saslimstībai kopumā, tiek prognozēts tuvāko divu nedēļu laikā arī proporcionāls stacionēto pacientu skaita pieaugums.

Tāpat viņš uzsvēra, ka slimnīca ir nodrošināta ar nepieciešamajiem medikamentiem slimības ārstēšanai, kā arī RAKUS personāls ir ar atbilstošu kvalifikāciju un pieredzi, lai strādātu ar infekcioziem pacientiem. Šobrīd netiek saskatīts kāds "krīzes punkts, kas apdraudētu palīdzības sniegšanu Austrumu slimnīcā".

Višņakovs atklāja, ka šobrīd RAKUS ārstēšanu saņem 136 Covid-19 pacienti, no kuriem 14 ir inficēti ar Covid-19, bet slimnīcā ārstējas citas slimības dēļ, savukārt septiņi pacienti atrodas intensīvās terapijas nodaļā.

Uz šo brīdi ir aizņemtas nedaudz vairāk par 60% no Covid-19 pacientiem paredzētajām gultām, bet "katru dienu diezgan liels pacientu skaits izveseļojas un izrakstās uz mājām", situāciju slimnīcā raksturoja Višņakovs.

Viņš zināja teikt, ka vidējais slimnīcā pavadītais ilgums pacientiem ar vidēji smagu slimības gaitu ir divas nedēļas, taču ir bijis gadījums, kad pacients stacionārā ārstējies arī 65 dienas.

Kopumā stacionārā pavadītais laiks var būt ļoti dažāds, atkarībā no cilvēka kopējā veselības stāvokļa.

"Par laimi izveseļojušos skaits ir diezgan liels," viņš uzsvēra, skaidrojot, ka arī daļa no pacientiem, kuri tiek izrakstīti, bet joprojām ir Covid pozitīvi, bet slimības simptomu vai nu vairs nav, vai arī simptomi ir pavisam nelieli, tiek nogādāti mājās un turpina ārstēties ambulatori, ievērojot pašizolācijas un karantīnas noteikumus, ģimenes ārsta uzraudzībā, ja nepieciešams.

Pagājušajā nedēļā, kad pieauga stacionēto pacientu skaits, RAKUS tika nogādāti 77 pacienti, no kuriem 24 pacienti tika izrakstīti ambulatorai ārstēšanai. To Višņakovs raksturo kā "salīdzinoši labu rādītāju".

Raksturojot pacientu stāvokli slimnīcā, kopumā Višņakovs teica, ka no tiem pacientiem, kas ārstējas slimnīcā, aptuveni 40% ir nepieciešama skābekļa atbalsta terapija, bet pacientu skaits, kas nonāk intensīvajā terapijā uz šo brīdi ir salīdzinoši neliels.

Tāpat viņš nenoliedza, ka ir arī pacienti, kuriem slimības gaita ir smaga un arī ļoti smaga, un vajadzīga mākslīgā plaušu ventilācija. Pēdējā mēneša laikā ir bijuši vairāki pacienti, kuri, "pārslimojot Covid infekciju ar nopietnu plaušu bojājumu, pēc saņemtās ārstēšanas, salīdzinoši labā veselības stāvoklī ir izrakstīti ambulatorai ārstēšanai", uzsvēra Višņakovs.

Jau ziņots, ka ar Covid-19 patlaban ir saslimuši 14 RAKUS darbinieki, bet 34 atrodas karantīnā, ceturtdien intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" pastāstīja ārstniecības iestādes valdes priekšsēdētājs Imants Paeglītis.

Viņš gan uzsvēra, ka jebkādu Covid-19 izplatību slimnīcas iekšienē līdz šim ir izdevies ierobežot. "Slimnīcā nav konstatēta neviena izplatības ķēde," akcentēja Paeglītis.

Iestādes vadītājs norādīja, ka medicīniskais personāls cenšas ļoti strikti ievērot epidemioloģiskās drošības prasības un lieto individuālās aizsardzības līdzekļus, lai ierobežotu infekciju izplatību.

RAKUS valdes priekšsēdētājs atzina, ka jebkura ārsta, māsas vai sanitāra "izkrišana no darba ritma" ir diezgan būtiska un darbā palikušajiem kolēģiem līdz ar to aug slodze, kurai, protams, ir savi limiti.

Pēdējā diennaktī veikti 5105 Covid-19 testi, reģistrēts 251 jauns saslimšanas gadījums, kā arī viens nāves gadījums, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotā informācija.

Nacionālā veselības dienesta (NVD) dati liecina, ka aizvadītajā diennaktī stacionēti 35 Covid-19 pacienti. Kopā stacionāros ārstējas 197 pacienti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!