Foto: LETA

Otrdien, 25. novembrī, Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) padome slēgtā sēdē lēma pieprasīt Izglītības un zinātnes ministres Ilgas Šuplinskas (JKP) demisiju. Pēc sēdes preses konferencē LIZDA vadītāja Inga Vanaga informē par pieņemto lēmumu. Tai iespējams sekot līdzi portālā "Delfi".

Šis ir atkārtots mēģinājums pieprasīt Šuplinskas demisiju. Pirms divām nedēļām, 12. novembrī, LIZDA padome demisijas pieprasīšanas vietā lēma izvirzīt papildu prasības, uz kurām Šuplinskai bija dots laiks sniegt savu redzējumu līdz 23. novembrim.

Kā būtiskāko Vanaga minēja Ministru kabineta noteikumus par kvalitatīvajiem un kvantitatīvajiem skolu kritērijiem, kas paredz finansējuma samazinājumu tad, ja skola šos kritērijus neizpilda.

"Sagaidām vai un kādā laika ietvarā tiks sadzirdētas LIZDA prasības – vai tiks veikti grozījumi, vai tiks atrasts finansējums un vai pilnveidos dialogu kultūru. No tā būs atkarīga LIZDA atbilde. Ja ministre piekritīs ņemt vērā mūsu prasības – būs jāanalizē, cik daudzas un kuras no prasībām –, tas jau apliecinās attieksmes maiņu. Tas apliecinās, ka ne tikai uzklausa, bet arī sadzird," norādīja Vanaga.

Jau vēstīts, ka arodbiedrības biedri iztaujāja un uzklausīja Šuplinsku un citus IZM pārstāvjus par, arodbiedrības ieskatā, nekvalitatīvajām reformām izglītības jomā. Jāatgādina, ka LIZDA izvirzīja vairākas prasības: ministrei Šuplinskai jāatvainojas nozarei par savu attieksmi; reformu īstenošanai jāparedz resursi un būtiskās reformas jāīsteno, apspriežoties ar sociālajiem un sadarbības partneriem.

Tāpat LIZDA iepriekš pieprasīja saskaņojumu ar sociālajiem partneriem gadījumā, ja normatīvajos aktos tiek izdarīti grozījumi ar mērķi samazināt Covid-19 izplatību, kompensēt izdevumus par attālinātajām mācībām.

LIZDA arī pieprasīja noteiktos normatīvajos aktos veikt grozījumus, citos atsaukt iesniegtos grozījumus, kā arī ieviest pilnveidotas darba slodzes un darba samaksu jau no 2021. gada 1. septembra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!