Foto: LETA

Latviju īpaši satrauc objektīvas un neatkarīgas cilvēktiesību pārkāpumu izmeklēšanas trūkums Baltkrievijā, piedaloties interaktīvajā dialogā ar ANO augsto komisāri cilvēktiesību jautājumos Mišelu Bašelē, pauda ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).

Kā informēja Ārlietu ministrijā, Rinkēvičs šodien piedalījās interaktīvajā dialogā ar Bašelē, lai pārspriestu ANO augstās komisāres cilvēktiesību jautājumos sagatavoto ziņojumu par cilvēktiesību situāciju Baltkrievijā.

Ministrs uzrunā uzsvēra, ka cilvēktiesību situācija Baltkrievijā turpina pasliktināties. Viņš akcentēja, ka personām, kuras cietušas no Baltkrievijas amatpersonu rīcības, nav pieejami efektīvi tiesību aizsardzības līdzekļi, un vardarbības gadījumu skaits turpina pieaugt.

Rinkēvičs atkārtoti aicināja Baltkrievijas valdību sadarboties ar ANO augsto komisāri cilvēktiesību jautājumos un ANO īpašo ziņotāju par cilvēktiesību situāciju Baltkrievijā.

Dialoga laikā Bašelē sniedza mutisku ziņojumu par cilvēktiesību situāciju Baltkrievijā. Ziņojums tika sagatavots pēc vairāku valstu, tai skaitā Latvijas, lūguma, kā arī atsaucoties uz ANO Cilvēktiesību padomes septembrī pieņemto rezolūciju par cilvēktiesību situāciju Baltkrievijā.

ANO Cilvēktiesību padome ir svarīgākā ANO struktūra cilvēktiesību jomā. Tā ir starpvaldību institūcija, kuras darbības mērķis ir sekmēt cilvēktiesību ievērošanu pasaulē. ANO Cilvēktiesību padomes 45.sesijas laikā norisinājās ārkārtas debates par cilvēktiesību situāciju Baltkrievijā. Papildus ārkārtas debatēs tika pieņemta ANO rezolūcija par cilvēktiesību situāciju Baltkrievijā.

Jau rakstīts, ka protesti pret Lukašenko režīmu Baltkrievijā nerimstas kopš 9.augustā notikušajām prezidenta vēlēšanām. Par to uzvarētāju tika pasludināts līdzšinējais prezidents Lukašenko, tomēr opozīcija apsūdz režīmu plašā vēlēšanu rezultātu viltošanā un pieprasa viņa atkāpšanos.

Eiropas Savienība noteikusi sankcijas pret personām, kas atbildīgas par Baltkrievijas prezidenta vēlēšanu rezultātu viltošanu un protestu apspiešanu, kā arī paziņojusi, ka neuzskata Lukašenko par leģitīmu prezidentu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!