Foto: LETA

Raksturojot šī brīža situāciju slimnīcās, Neatliekamā medicīniskā palīdzības dienesta (NMPD) direktore Liene Cipule otrdien Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdē uzsvēra, ka jau sešās Latvijas slimnīcās ir traucēta noteikta profila pacientu uzņemšana.

Tāpēc NMPD jāveic sarežģīta pacientu loģistika, pārvedot pacientus uz zemāka līmeņa slimnīcām, kas rada papildu slodzi dienestam, uzsvēra vadītāja.

Viņa atklāja, ka uz šodienu 15% no stacionētajiem pacientiem, kurus NMPD nogādā stacionāros, ir Covid-19 pacienti. Pirms dažām dienām šis procents bija ap 10%.

Iepriekšējā diennaktī bija līdz šim augstākais procentuālais noslogojums slimnīcās, jo kopējā slodze visās slimnīcās sasniedz 73%.

Cipule norādīja, ka "gan iepriekšējā nedēļā, gan šajā, ir izdevies papildu izvērst apmēram 100 gultas" katrā nedēļā, bet par nākamo soli ir lielas bažas. Viņa skaidroja, ka tādā gadījumā vai nu būs jāiesaista papildu zemāku līmeņu slimnīcas, vai arī reģionālajās slimnīcās būs vēlreiz jāpārskata pakalpojumi, kas tajās tiek nodrošināti, lai varētu veikt pacientu hospitalizāciju.

Lielākā slodze šobrīd ir Rīgas Austrumu klīniskajai universitātes slimnīcai (RAKUS) un Paula Stradiņa klīniskajai universitātes slimnīcai (PSKUS), kur noslogojums Covid-19 gultām ir lielāks par 80%. Savukārt Jēkabpils slimnīcā noslodze ir 78%, papildināja Cipule.

Tāpat viņa uzsvēra, ka vēl vakar Jelgavas slimnīcā noslodze bija pāri 100%, bet viņi šodien ir atvēruši 20 gultas un situācija ir atrisināta.

Tāpat pie problemātikas viņa pieminēja intensīvās terapijas gultu pieejamību, jo RAKUS to noslodze Covid-19 pacientiem ir 85%, kas ir ļoti augsts rādītājs.

Savukārt Liepājā ir 100% bloķēta intensīvās terapijas nodaļa, kā arī Ziemeļkurzemes slimnīcā Covid-19 pacientu atrašanās intensīvās terapijas nodaļā ietekmē citu neatliekamu pacientu uzņemšanu.

"Simtprocentīga noslodze intensīvajai terapijai ir arī Vidzemes slimnīcā, Rēzeknes slimnīcā un 75% Jēkabpils slimnīcā," komentēja Cipule, piebilstot, ka šie rādītāji ir satraucoši, jo "jebkurš nākamais pacients faktiski ir ar risku, ka viņam gultu neatrast".

Ir pieaudzis arī Covid-19 saslimšanas uzliesmojumu skaits sociālās aprūpes centros, kas var turpmākajā laikā palielināt slodzi slimnīcām, akcentēja NMPD vadītāja.

"Arī psihoneiroloģiskajās slimnīcās pēdējo dienu laikā ir vairāki uzliesmojumi, kas var palielināt pacientu skaitu slimnīcās un tā ir problēma arī saistībā ar viņu pamatdiagnozi, kas saistīta ar psihiatrisko saslimšanu," sēdē uzsvēra Cipule.

Gulbenes slimnīcā slēgta aprūpes nodaļa un dienas stacionārs

Savukārt Gulbenes slimnīcā no 7. decembra slēgta aprūpes nodaļa un dienas stacionārs, jo trūkst darbinieku Balvos, kur sestdien atvērta nodaļa Covid-19 pacientiem, vietējam laikrakstam "Dzirkstele" atklāja SIA "Balvu un Gulbenes slimnīcu apvienība" valdes locekle Alīda Vāne.

Viņa norādīja, ka Balvos ārstējas Covid-19 slimnieki, kuru ir pietiekami daudz, tāpēc tika izveidota sava nodaļa ar 15 gultasvietām, bet, "cik būs rīt, es nezinu," teica Vāne.

Par pacientiem, kuriem Gulbenē nepieciešama aprūpes nodaļa, Vāne laikrakstam skaidroja: "Tā ir slēgta. Ja pacientam obligāti jāatrodas stacionārā, tad viņu stacionēs uz Balvu slimnīcu, bet, ja var ārstēties ambulatori, tad tā arī ārstēsies. Es ļoti ceru, ka jaunajā gadā uz 6. janvāri vajadzētu situācijai uzlaboties, ja cilvēki būs saprātīgi. Bet tagad tas ir ļoti nopietni. Cilvēki nonāk slimnīcā arī ar kādu citu kaiti, viņam pamatsaslimšana ir cita, bet klāt vēl ir Covid-19 un viņš ir jāizolē no pārējiem. Ne vienmēr tas, ka ir Covid-19, nozīmē, ka tev primārā slimība ir Covid-19, bet ir jāārstē gan pamatsaslimšana, gan Covid-19".

Gulbenes novadā uz 8. decembri 14 dienu laikā reģistrēti 25 Covid-19 saslimšanas gadījumi, liecina Slimību profilakses un kontroles centra dati.

Jau ziņots, ka ceturtdien, 10. decembrī, notiks Valsts operatīvās medicīniskās komisijas (VOMK) sēde, kurā tiks izskatīts jautājums, ka, iespējams, būs jāpasludina ārkārtējā situācija veselības aprūpes jomā, jo pietrūkst ārstniecības personu, otrdien Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdē atklāja Veselības ministrijas (VM) Veselības aprūpes departamenta direktore Antra Valdmane.

Jau ziņots, ka pēdējā diennaktī veikti 9764 Covid-19 testi, reģistrēti 584 jauni saslimšanas gadījumi, bet 16 inficētie miruši, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotā informācija.

Latvijas slimnīcās aizvadītajā diennaktī stacionēti 143 Covid-19 slimnieki, liecina Nacionālā veselības dienesta (NVD) apkopotā informācija.

Kopā stacionāros šobrīd ārstējas 709 pacienti: 667 ar vidēji smagu slimības gaitu un 42 ar smagu slimības gaitu, liecina NVD dati.

Pēdējās diennakts laikā no stacionāra izrakstīti 75 pacienti. Kopā līdz šim izrakstīti 1727 sasirgušie.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!