Foto: EPA/Scanpix/LETA

Ceturtdien, 10. decembrī, notiks Valsts operatīvās medicīniskās komisijas (VOMK) sēde, kurā tiks izskatīts jautājums, ka, iespējams, būs jāpasludina ārkārtējā situācija veselības aprūpes jomā, jo pietrūkst ārstniecības personu, otrdien Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdē atklāja Veselības ministrijas (VM) Veselības aprūpes departamenta direktore Antra Valdmane.

Viņa norādīja, ka viss atkarīgs no slimnīcās iestājušos Covid-19 pacientu skaita dinamikas, gan ar vidēji smagu, gan smagu veselības stāvokli.

"Par to runāsim ceturtdien, ņemot vērā, ka situācija ir ļoti dinamiska," norādīja Valdmane.

Tāpat viņa prognozēja, ka būtu jāievieš skarbāki ierobežojumi slimības ierobežošanai.

Sēdē arī Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas (PSKUS) direktors Rinalds Muciņš informēja, ka slimnīcā ar Covid-19 šobrīd saslimuši vai kontaktpersonas statusā ir 105 darbinieki.

Komisijas dalībniece deputāte Anda Čakša (JV) vēlējās noskaidrot, kādi risinājumi tiek meklēti. Uz to Valdmane atbildēja: "Risinājumi tiek meklēti un ārkārtas ziņojumā ir ielikts, ka ierobežot plānveida palīdzību un dienas stacionārus slimnīcās".

Tāpat viņa uzsvēra, ka tiek runāts arī ar slimnīcām, kuras norāda, ka ir gatavas atvērt papildu nodaļas Covid-19 pacientiem, bet galvenā problēma ir cilvēkresursu trūkums.

"Dobeles slimnīca ir gatava atvērt 20 gultas, ir gatava atteikties no atsevišķiem veselības aprūpes pakalpojumiem, bet viņiem vajadzīga palīdzība ar cilvēkresursiem, jo šobrīd arī viņiem slimo cilvēki un mēs meklējam, kā viņiem palīdzēt un atbalstīt terapijas nodaļu ar terapeitiem, lai varētu tālāk novirzīt vajadzīgo pacientu plūsmu uz Stradiņiem," skaidroja Valdmane, minot Dobeles slimnīcu kā piemēru.

Jau ziņots, ka pēdējā diennaktī veikti 9764 Covid-19 testi, reģistrēti 584 jauni saslimšanas gadījumi, bet 16 inficētie miruši, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotā informācija.

Latvijas slimnīcās aizvadītajā diennaktī stacionēti 143 Covid-19 slimnieki, liecina Nacionālā veselības dienesta (NVD) apkopotā informācija.

Kopā stacionāros šobrīd ārstējas 709 pacienti: 667 ar vidēji smagu slimības gaitu un 42 ar smagu slimības gaitu, liecina NVD dati.

Pēdējās diennakts laikā no stacionāra izrakstīti 75 pacienti. Kopā līdz šim izrakstīti 1727 sasirgušie.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!