Foto: DELFI

Turpinoties tādai stacionēto daudzuma tendencei, kā ir šobrīd, līdz jaunajam gadam slimnīcās varētu atrasties vairāk nekā 1000 Covid-19 slimnieku un slimnīcas būtu pārslogotas, prognozē Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.

Pagājušajā nedēļā par 34,8% Latvijā pieaudzis stacionēto Covid-19 pacientu skaits, kamēr citi epidemioloģiskie rādītāji nedaudz stabilizējušies, žurnālistiem pirmdien atklāja Perevoščikovs.

Viņš uzsvēra, ka aizvadītajā nedēļā kopā tika stacionēti 654 Covid-19 pacienti, kas ir vidēji 93 saslimušie dienā.

"Ja paliks šis rādītājs, slimnīcas būs pārpildītas, jo izraksta mazāk, nekā hospitalizē," uzsvēra Perevoščikovs.

Jautāts, vai būtu jāpalielina kādi Covid-19 saslimšanu ierobežojošie pasākumi, viņš skaidroja, ka "pie pasākumu mazināšanas noteikti infekcija turpinās izplatīties vairāk un tālāk". Tāpat viņš norādīja, ka ir svarīgi ņemt vērā, ka cilvēki vairāk pulcējas veikalos Ziemassvētku laikā un dodas ciemos, tāpēc epidemiologi pasākumu mazināšanu nekādi nevar ieteikt.

Citu valstu pieredze liecinot, ka arī pie pasākumu mazināšanas, nesagaidot lielāku efektu, "mēs varam atkal aiziet uz ļoti lieliem cipariem".

Salīdzinot pagājušās nedēļas datus ar aizpagājušo nedēļu, saslimšanas gadījumu skaits pieaudzis par 0,6%. Analizējot datus redzams, ka nedēļā no 30. novembra līdz 6. decembrim tika kopā apstiprināti 4338 Covid-19 saslimšanas gadījumi, bet pagājušajā nedēļā – 4362. Atklāto gadījumu skaits joprojām ir augsts, norādīja epidemiologs, jo pagājušajā nedēļā vidēji tika atklāti 623 jauni saslimšanas gadījumi dienā.

Savukārt testu skaits ir audzis par 11,8%, tāpēc Perevoščikovs saslimšanas gadījumu skaita pieaugumu skaidro ar testu skaita pieaugumu, jo "testu skaita pieauguma tendence pārsniedza gadījumu skaita pieaugumu".

Tāpat SPKC norādīja, ka apmēram puse no visiem saslimušajiem ir vecāki par 50 gadiem, un visbiežāk šajā vecuma grupā cilvēki ar Covid-19 slimo smagāk.

Visās vecuma grupās pieaudzis to pacientu skaits, kuri slimnīcās ārstējas ar vidēju slimības gaitu. No vairāk nekā 700 šobrīd stacionētajiem cilvēkiem teju 600 pacientu ar vidēji smagu saslimšanas gaitu ir vecāki par 50 gadiem, uzsvēra SPKC.

Savukārt ar smagu slimības gaitu stacionāros ārstējas kopumā 37 pacienti, no kuriem viens ir vecumā no 20-29 gadiem, trīs pacienti ir vecumā no 40-49 gadiem, bet 33 smagi slimie pacienti ir vecāki par 50 gadiem.

Saslimstība Eiropas Savienībā (ES) kopumā stabilizējas 22 valstīs, savukārt divās valstīs – Dānijā un Zviedrijā, vērojams īslaicīgs saslimstības pieaugums. Tikmēr septiņās valstīs, tostarp Latvijā, vērojama stabila saslimstības pieauguma tendence. Pārējās sešas valstis, kurās saslimstība turpina pieaugt ir Lietuva, Igaunija, Somija, Horvātija un Kipra.

14 dienu kumulatīvais Covid-19 gadījumu skaits Latvijā uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju šobrīd ir 453,1 un pārsniedz ES/EEZ valstu vidējo, kas uz 6. decembri bija 395. Igaunijā šis rādītājs ir 454, bet Lietuvā – 1177,7.

Veicot Covid-19 gadījumu epidemioloģisko izmeklēšanu, 52,5% gadījumu inficēšanās avots ir noskaidrots. No izsekotiem Covid-19 gadījumiem visvairāk (31%) inficējušies mājsaimniecībā jeb no ģimenes locekļiem vai cilvēkiem, ar kuriem dzīvo kopā.

27% gadījumu inficēšanās saistīta ar ārstniecības iestādēm, tostarp saslimis personāls, 17% – ar sociālās aprūpes iestādēm, kur inficējušies gan klienti, gan darbinieki. Samazinājies to cilvēku īpatsvars, kuri inficējušies darba vietās un izglītības iestādēs, informēja SPKC.

Latvijas slimnīcās aizvadītajā diennaktī stacionēti 94 Covid-19 slimnieki, tai skaitā viens pārvests, liecina Nacionālā veselības dienesta (NVD) apkopotā informācija.

Kopā stacionāros ārstējas 814 pacienti: 775 ar vidēji smagu slimības gaitu un 39 ar smagu slimības gaitu.

Pēdējās diennakts laikā no stacionāra izrakstīti 26 pacienti, tai skaitā viens pārvests.

Pēdējā diennaktī veikti 2811 Covid-19 testi, reģistrēti 210 jauni saslimšanas gadījumi, bet trīs inficētie miruši, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotā informācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!