Foto: Shutterstock

Veselības ministrijas (VM) speciālisti izveidojuši padomu ceļvedi cilvēkiem, kas slimo ar Covid-19 un ārstējas mājās, portālu "Delfi" informēja VM pārstāve Anna Strapcāne.

Viņa norādīja, ka ceļvedī viegli uztveramā veidā izskaidrota slimības gaita un simptomi, kuriem rūpīgi jāseko līdzi – temperatūras paaugstināšanās, sāpes, elpas trūkums.

Zināšanas par tiem ļaus labāk rūpēties par savu atveseļošanos un atpazīt, kuros brīžos papildus konsultēties ar ģimenes ārstu, bet kuros saukt Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu, norāda VM.

Ceļvedī iekļauti arī praktiski padomi rūpēm par savu mentālo veselību, jo bieži pacienti izjūt pastiprinātas bailes un trauksmi par slimības norisi, kas var apgrūtināt veseļošanos, uzsvēra ministrijā.

VM ģimenes ārstiem rekomendējusi šo ceļvedi izplatīt saviem pacientiem, ja viņi tam piekrituši, kā arī tas publicēts Nacionālā veselības dienesta un Slimību kontroles un profilakses centra mājas lapā.

Vienlaikus ministrija aicina ar to iepazīties katru Latvijas iedzīvotāju, lai sagatavotos situācijai, kad ar slimību jāsaskaras pašam vai līdzcilvēkiem.

Ar izveidoto ceļvedi Covid-19 pacientiem var iepazīties šeit.

Ik dienu Latvijā ar Covid-19 saslimst vidēji 752 cilvēku, kā liecina pēdējo septiņu dienu dati. Lielākajai daļai ārstēšanās nozīmēta mājās karantīnā, taču vidēji katrs piektais līdz desmitais diemžēl nokļūst slimnīcā ar vidēju vai smagu slimības gaitu.

Šobrīd ar Covid-19 pacientu skaits slimnīcās tuvojas tūkstotim un veselības nozarē izsludināt ārkārtas stāvoklis.

Pēdējā diennaktī veikti 10 911 Covid-19 testi, reģistrēti 1004 jauni saslimšanas gadījumi, bet 16 inficētie miruši, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotā informācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!