Foto: DELFI

Satversmes tiesa (ST) ir ierosinājusi lietu par plānoto Babītes novada pievienošanu Mārupes novadam administratīvi teritoriālās reformas gaitā, informēja tiesā.

Lieta ierosināta pēc Babītes novada domes pieteikuma. Saeima 2020. gada 10. jūnijā pieņēma Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumu. Tā pielikums noteic administratīvās teritorijas, to administratīvos centrus un teritoriālā iedalījuma vienības. Saskaņā ar šī pielikuma 27.1. un 27.3. apakšpunktu Mārupes novadā ietilpst citstarp Babītes pagasts un Salas pagasts.

Babītes novada dome lūdz ST pārbaudīt Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma pielikuma apakšpunktu atbilstību Satversmes 1. un 101.pantam, Eiropas vietējo pašvaldību hartas 4.panta trešajai un sestajai daļai, kā arī 5.pantam.

Babītes novada domes ieskatā, pieņemot apstrīdētās normas, Saeima esot pārkāpusi demokrātiskas valsts principu, pašvaldības principu un labas likumdošanas principu, kā arī nav veikusi pienācīgas konsultācijas ar iedzīvotājiem un nav ņēmusi vērā domes sniegto informāciju.

ST ir uzaicinājusi Saeimu līdz 2021. gada 22. februārim iesniegt ST atbildes rakstu ar lietas faktisko apstākļu izklāstu un juridisko pamatojumu, bet lietas sagatavošanas termiņš ir 2021. gada 22. maijs.

ST jau ir ierosinātas vairākas līdzīgas lietas. Pirmo lietu par administratīvi teritoriālo reformu ST tiesa sāks skatīt nākamā gada 13. janvārī.

Tiesa vērtēs Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma pielikuma "Administratīvās teritorijas, to administratīvie centri un teritoriālā iedalījuma vienības" vairāku apakšpunktu atbilstību Satversmes 1. un 101. pantam, kā arī Eiropas vietējo pašvaldību hartas 4. panta 6. daļai un 5. pantam.

Minētie pamatlikuma panti nosaka, ka Latvija ir neatkarīga demokrātiska republika un ikvienam Latvijas pilsonim ir tiesības likumā paredzētajā veidā piedalīties valsts un pašvaldību darbībā, kā arī pildīt valsts dienestu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!