Foto: LETA
Valsts operatīvā medicīniskā komisija (VOMK) otrdien, 30. decembrī, lēma mainīt medikamenta "Remdesivir" uzglabāšanas kārtību, kā arī noteica prasības vakcinācijas kabinetu izveidei slimnīcās. Vienlaikus šodien pieņemts arī lēmums, ka vēl līdz 10. janvārim iedzīvotājiem Covid-19 analīzes būs iespējams nodot arī bez ārsta nosūtījuma, ja ir parādījušies slimības simptomi.

Kā liecina LTV rīcībā esošā informācija, tas noticis saistībā ar ziņoto par 27 gadus vecās sievietes nāvi Liepājas reģionālajā slimnīcā un problēmām ar "Remdesivir" ātru piegādi.

"Katra cilvēka nāve ir zaudējums, jauna - jo īpaši emocionāli smagi," uzsvēra veselības ministre Ilze Viņķele.

Šobrīd medikamentu "Remdesivir" uzglabā Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā, un nepieciešamības gadījumā pēc ārstu konsīlija lēmuma medikaments tiek izsniegts reģionālajām slimnīcām Covid-19 pacientu ārstēšanai. Turpmāk, lai atvieglotu loģistiku, daļā reģionālo slimnīcu varēs uz vietas glabāties medikaments 1-2 pacientu ārstēšanai, bet tāpat kā līdz šim būs nepieciešams ārstu konsīlija lēmums, lai šo terapiju pielietotu. Jāņem vērā, kā šo medikamentu izmanto tikai noteiktos gadījumos, lai tam būtu vēlamais efekts.

Tas nozīmē, ka jau šodien Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca izsniegs medikamenta "Remdesivir" rezerves 2 pacientu ārstēšanai Rēzeknes slimnīcai un Liepājas reģionālajai slimnīcai, kā arī rezerves 1 pacienta ārstēšanai Daugavpils reģionālā slimnīcā un Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā. Savukārt Jelgavas pilsētas slimnīca, Jēkabpils reģionālā slimnīca un Vidzemes slimnīca minēto medikamentu saņems pēc tam, kad par tā nepieciešamību pacientam būs lēmis ārstu konsīlijs. Šāds sadalījums noteikts atbilstoši Covid-19 pacientu skaitam un slimnīcu teritoriālajam izvietojumam.

VOMK arī lēma, ka visām ārstniecības iestādēm, kas sniedz valsts apmaksātos stacionāros ārstniecības pakalpojumus, jāizveido vismaz 2 vakcinācijas kabineti, kas veic tikai Covid-19 vakcināciju. Viena vakcinācijas kabineta kapacitāte būtu vismaz 200 cilvēki nedēļā.

Vienlaikus pieņemts lēmums, ka vēl līdz 10. janvārim iedzīvotājiem Covid-19 analīzes būs iespējams nodot arī bez ārsta nosūtījuma, ja ir parādījušies slimības simptomi (akūtas elpceļu infekcijas pazīmes, paaugstināta temperatūra, ožas traucējumi, garšas izjūtas zudums u.c.). Savukārt cilvēki, kuri atgriezušies Latvijā no Apvienotās karalistes vai Dienvidāfrikas republikas, testu var veikt arī tad, ja nav saslimšanas simptomu. Šāds lēmums pieņemts ņemot vērā jauno koronavīrusa variantu, kas strauji izplatās šajās valstīs.

Kā liecina otrdien Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotie dati par iepriekšējo diennakti, bija reģistrēti 25 mirušie: viens cilvēks vecumā no 25 līdz 30 gadiem, viens vecumā no 45 līdz 50 gadiem, trīs vecumā no 50 līdz 60 gadiem, divi vecumā no 60 līdz 65 gadiem, divpadsmit vecumā no 70 līdz 80 gadiem, četri vecumā no 80 līdz 85 gadiem, bet vēl divi vecumā no 90 līdz 95 gadiem. Kopumā otrdien apstiprināti 838 jauni inficēšanās gadījumi ar Covid-19.

Lai mazinātu Covid-19 izplatību un pulcēšanos gaidāmo svētku laikā, valdība otrdien konceptuāli vienojās ieviest komandantstundu un pagarināt ārkārtējo situāciju līdz 7. februārim.

Plānots, ka komandantstunda jeb "brīvdienu mājsēdis", kā to nosauca premjers, stāsies spēkā jau trešdien, 30. decembrī, un ilgs līdz 4. janvārim. Šajās dienās no pulksten 22 līdz 5 rītā nedrīkstēs atrasties ārpus savas dzīvesvietas. Tāpat komandantstunda būs spēkā no 8. līdz 10. janvārim.

Eiropas Zāļu aģentūra (EZA) 21. decembrī paziņoja, ka apstiprinājusi farmācijas uzņēmumu "Pfizer" un "BioNTech" izstrādātās Covid-19 vakcīnas izmantošanu Eiropas Savienībā (ES), paverot ceļu vakcinācijas uzsākšanai tuvākajās dienās. 26. decembrī Latvija saņēma pirmo kravu ar 9750 farmācijas uzņēmumu "Pfizer" un "BioNTech" izstrādātās vakcīnas pret Covid-19 devām.

28. decembrī, Latvijā sākta vakcinācija pret Covid-19, kā pirmajiem to saņemot veselības aprūpes darbiniekiem, kuri strādā ar Covid-19 pacientiem slimnīcās, kā arī Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta darbiniekiem. Covid-19 vakcīnas tiks apmaksātas no valsts budžeta. Veselības ministrijas stratēģija paredz, ka Latvijā vakcinācija notiks pakāpeniski. Vispirms vakcinēs medicīnas darbiniekus, savukārt pēc tam sociālās aprūpes centru klientus un darbiniekus, tiem sekos citi cilvēki, kuri ir riska grupās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!