Foto: F64
Veselības nozares eksperti sniedza aktuālo informāciju par vakcinācijas pret Covid-19 procesu Latvijā un situācijas raksturojumu par vakcīnu reģistrāciju Eiropas Savienībā. Preses konferencei varēja sekot līdzi portālā "Delfi".

Preses konferencē piedalījās Veselības ministrijas Sabiedrības veselības departamenta Vides veselības nodaļas vadītāja Jana Feldmane, Imunizācijas valsts padomes priekšsēdētāja un Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) Ģimenes vakcinācijas centra vadītāja Dace Zavadska, Zāļu valsts aģentūras direktors Svens Henkuzens, Nacionālā veselības dienesta vadošā eksperte veselības aprūpes jautājumos Līga Gaigala un Slimību profilakses un kontroles centra Infekcijas slimību uzraudzības un imunizācijas nodaļas vadītāja Elīna Dimiņa.

Feldmane skaidroja, ka vakcīnu piegādes pamatā ir Eiropas Komisijas iniciatīva, līgums ar konkrētiem ražotājiem, kas tiek slēgts ārkārtas atbalsta instrumenta ietvaros, lai nodrošinātu, ka visām dalībvalstīm ir vienlīdzīgas iespējas iegādāties vakcīnu, atbilstoši valsts iedzīvotāju īpatsvaram.

Savukārt Zavadska norādīja, ka Imunizācijas valsts padomes loma vakcinācijas procesā ir balstīta uz zinātniskiem lēmumiem un tai ir rekomendējošs raksturs, palīdzot sniegt vērtējumu par vakcīnu lietošanu un vērtēšanu.

Tāpat viņa skaidroja, ka uzglabāšanas un loģistikas jautājumi ir ļoti būtiski, izvēloties vakcīnu paku. Piemēram, jau saņemtajai "Pfizer" vakcīnai "Comirnaty" tie ir vissarežģītākie – piemēroti lieliem vakcinēšanas centriem.

Vakcīnai "Moderna" tie nav tik ierobežojoši. Šo vakcīnu ledusskapī var uzglabāt 30 dienas ilgi, savukārt "AstraZeneca" vakcīnu var uzglabāt parastā ledusskapja temperatūrā un līdz pat diviem gadiem, skaidroja Zavadska.

Henkuzens atklāja, ka Latvija tikko apstiprināto "Moderna" vakcīnu varētu sagaidīt jau nākamnedēļ, bet ražotājs šo piegādi vēl nav apstiprinājis, tāpēc konkrētus datumus vēl nevar nosaukt.

Jautāta, kāpēc vakcinācijas process Latvijā šobrīd ir lēnāks nekā Veselības ministrijas plānos norādītais un kā plānots kāpināt vakcinācijas tempu, Feldmane skaidroja, ka pēc pirmajām divām nedēļām vēl pilnīgi nevar izvērtēt šo tempu. Šobrīd vakcinācija ir tikai uzsākta, sākumā paredzēta personām, kas strādā ar Covid-19 pacientiem, kā arī kapacitāte tiek kāpināta pamazām. Tāpat viņa uzsvēra, ka tas ir atkarīgs arī no darbinieku iesaistes vakcinācijā un mediķiem, kuri dodas saņemt vakcīnu.

Atbildot uz mediju jautājumiem, eksperti skaidroja, ka vēl nav zināms, vai pret Covid-19 būs nepieciešama regulāra, atkārtota vakcinēšana un vai tas kļūs par vienu no regulāriem sezonāliem vīrusiem.

Feldmane skaidroja, ka vakcinācijas plāns ir elastīgs un dinamisks, norādītie vakcīnu piegādes termiņi ir provizoriski, arī – atkarībā no iedzīvotāju atsaucības – varētu tikt mainītas un pielāgotas arī vakcinējamo grupas.

Jau ziņots, ka pagājušajā nedēļā vakcinācija tika uzsākta Latvijas 10 lielākajās slimnīcās. Šonedēļ tā tiek turpināta, nodrošinot ārstniecības personu vakcināciju gan universitātes un lielajās reģionālajās slimnīcās, gan uzsākot vakcinācijas procesu mazākās slimnīcās – Rīgas 2. slimnīcā un Bauskas slimnīcā.

Plašāka informācija par to, kā Latvijā notiks vakcinācija, un par vakcīnas saņemšanu ir pieejama Slimību profilakses un kontroles centra tīmekļvietnes sadaļā "Vakcīnas pret Covid-19". Savukārt informācija par vakcīnu izstrādi un apstiprināšanu – Zāļu valsts aģentūras tīmekļvietnē sadaļā "Covid-19 ziņas".

Kā ziņots, Eiropas Zāļu aģentūra (EZA) 21. decembrī paziņoja, ka apstiprinājusi farmācijas uzņēmumu "Pfizer" un "BioNTech" izstrādātās Covid-19 vakcīnas izmantošanu Eiropas Savienībā (ES), paverot ceļu vakcinācijas uzsākšanai tuvākajās dienās. 26. decembrī Latvija saņēma pirmo kravu ar 9750 farmācijas uzņēmumu "Pfizer" un "BioNTech" izstrādātās vakcīnas pret Covid-19 devām.

28. decembrī Latvijā sākta vakcinācija pret Covid-19, kā pirmajiem to saņemot veselības aprūpes darbiniekiem, kuri strādā ar Covid-19 pacientiem slimnīcās, kā arī Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta darbiniekiem.

Covid-19 vakcīnas tiks apmaksātas no valsts budžeta. Veselības ministrijas stratēģija paredz, ka Latvijā vakcinācija notiks pakāpeniski. Vispirms vakcinēs medicīnas darbiniekus, savukārt pēc tam sociālās aprūpes centru klientus un darbiniekus, tiem sekos citi cilvēki, kuri ir riska grupās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!