Foto: Marija Tuče
Ik pa laikam "Delfi" aculieciniece Marija Tuče iesūta skaistas dabas reportāžas, un arī janvāris nav izņēmums. Savā reportāžā viņa piefiksējusi arī visai neierastu parādību – ledus matus, kas veidojas uz koku zariem.

"3. janvārī mežā pamanīju skaistas sēnes. Neparastums slēpjas tajā, ka šīs sēnes aug ziemā, nevis rudenī – kā ierasts," raksta Marija Tuče, kura iesūtījusi skaistu reportāžu.

Kā savā "Facebook" profilā skaidroja Latvijas Dabas muzeja mikoloģe Diāna Meiere, tā saucamie ledus mati ir ne pārāk bieži pamanīta parādība. "Tie ir ledus kristālu veidojumi, kurus izraisa sēnes Exidiopsis effusa klātbūtne koksnē. Lai tie veidotos, ir nepieciešams mitrs gaiss, ūdens tuvums, nelieli lapu koku zariņi (ar sēnes micēliju iekšpusē) vai stumbriņi un gaisa temperatūra, kas ir nedaudz zem nulles. Bezsniega laikā šādu iespēju ir visvairāk. Viskrāšņāk tie iemirdzas, ja uzspīd ziemas saulīte, tomēr arī bez tās skats ir brīnumjauks. Ir tikai jāmeklē!" tā Meiere.

Albumā zemāk vari aplūkot Marijas fotoreportāžu:

Sūtiet savas reportāžas un par mēneša labāko reportāžu saņemiet balvu – dāvanu karti no "Rīga Plaza" 30 eiro vērtībā. Foto un video gaidām e-pastā aculiecinieks@delfi.lv, vai arī izmantojiet reportāžu iesniegšanai paredzēto formu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!