Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Norvēģijas Zāļu aģentūra ziņojusi par nāves gadījumiem pēc vakcinācijas pret Covid–19 cilvēkiem, kas vecāki par 85 gadiem un kuriem bijusi ļoti vāja veselība. Šobrīd Eiropas Zāļu aģentūra un Pasaules Veselības organizācija veic padziļinātu izpēti, lai izprastu, kas ir bijuši nāves iemesli, informēja Veselības ministrija un Latvijas Zāļu valsts aģentūra.

Visi dati par "Pfizer" / "Biontech" vakcīnu pret Covid-19 lietošanu tiek nepārtraukti uzraudzīti un analizēti un šobrīd nav secināts, ka šo pacientu nāvi ir izraisījusi tieši vakcīna, skaidroja iestādēs. Savukārt Latvijas Imunizācijas valsts padome izstrādās rekomendācijas senioru vakcinācijai, kas balstīsies uz zinātnisku izpēti un starptautiskajiem ieteikumiem.

Latvijā šobrīd tiek vakcinētas tikai ārstniecības personas. Vienlaikus Norvēģijā un dažās citās ES valstīs, uzsākot plašu vakcināciju pret Covid-19, kā prioritārās grupas tiek vakcinēti gados vecāki cilvēki. Pēc pieejamās informācijas, piemēram, Norvēģijā tiek vakcinēti arī gados veci cilvēki ļoti smagā veselības stāvoklī. Šobrīd Norvēģijas Zāļu aģentūra ir sniegusi oficiālu paziņojumu par 23 nāves gadījumiem laikā pēc vakcīnas saņemšanas.

Latvijas Zāļu valsts aģentūra informē, ka ziņotie gadījumi šobrīd tiek izvērtēti, lai noskaidrotu iespējamos iemeslus. Norvēģijas Zāļu aģentūra ir arī uzsvērusi, ka šādi cilvēki varētu būt jutīgāki pret citādi vieglām vakcīnas reakcijām, piemēram, sliktu dūšu un drudzi.

"Jāapzinās, ka vakcinācija pret Covid-19 nemazinās citu iemeslu izraisītu mirstību. Jebkuras masu vakcinācijas laikā, kad tiek vakcinēti vairāki miljoni cilvēku, var tikt novēroti nāves gadījumi, arī neilgi pēc vakcinācijas. Tomēr tas nenozīmē, ka šo cilvēku nāvi noteikti izraisījusi vakcīna," kopīgā paziņojumā informēja ZVA un VM.

Kā informēja iestādēs, ES atbildīgās iestādes rūpīgi izvērtē visus saņemtos ziņojumus par veselības traucējumiem pēc vakcinācijas, lai noskaidrotu iespējamo saistību ar vakcīnu. "Turklāt šo vakcīnu uzraudzība visās ES dalībvalstīs, arī Latvijā, tiek veikta ievērojami intensīvāk nekā citām zālēm, lai nodrošinātu aktuālākās drošības instrukcijas, informācijas apkopošanu un analīzi. Ja būs nepieciešams, Eiropas Zāļu aģentūra veiks reglamentējošas darbības, lai sekmētu vakcīnas drošu lietošanu," minēts paziņojumā.

Vienlaikus 12. janvārī notikušajā Imunizācijas valsts padomes sēdē uzsvērts, ka līdz oficiālu rekomendāciju saņemšanai no starptautiskajām iestādēm, ārstiem, kas veic pacientu, kuriem ir smags klīniskais stāvoklis vecumā virs 85 gadiem ar vairākām hroniskām slimībām, vakcināciju īpaši rūpīgi jāizvērtē cilvēka veselības stāvoklis un vakcinācijas ieguvumi un riski. Jāņem vērā, ka šādiem pacientiem Covid-19 slimība pati var būt galēji kritiska.

ZVA jau iepriekš, 13. janvārī, informēja, ka kopš pērnā gada 28. decembra, kad Latvijā uzsāka vakcināciju pret jauno koronavīrusu, līdz šī gada 12. janvārim Zāļu valsts aģentūrā saņemtie ziņojumi par Covid-19 vakcīnu blaknēm liecina, ka lielākā daļa novēroto blakņu ir zināmas, proti, paredzētas blaknes, kas jau norādītas vakcīnas lietošanas instrukcijā un zāļu aprakstā. Līdz ar to paredzams, ka šādas blaknes ir iespējamas dažiem cilvēkiem pēc vakcinācijas.

Kopumā līdz 12. janvārim ZVA saņēmusi 11 ziņojumus par Covid-19 vakcīnu blaknēm. Šajā laika posmā Latvijā vakcinēti 9899 cilvēki, kas nozīmē, ka par blaknēm ziņojis vien mazāk nekā 1% vakcinēto.

Visbiežāk saņemtajos ziņojumos norādītās blaknes ir sāpes vakcīnas ievadīšanas vietā, apsārtums, tūska, limfmezglu jutīgums, kā arī vispārējas sūdzības par nogurumu, paaugstinātu temperatūru, drudzi, galvassāpēm, locītavu un muskuļu sāpēm un miegainību. Saskaņā ar ziņojumos sniegto informāciju minētās blaknes izzuda dažu dienu laikā. Līdzīgas šādas vakcīnizraisītas reakcijas novērojamas arī citu vakcīnu lietošanas gadījumā. Vienā gadījumā vakcinētā persona tika īslaicīgi hospitalizēta saistībā ar paaugstinātu temperatūru un reiboni.

Zāļu valsts aģentūra uzsver, ka tāpat kā pēc visu vakcīnu un jebkuru zāļu saņemšanas arī pēc Covid-19 vakcīnu ievadīšanas var tikt novērotas blaknes. Saskaņā ar reģistrētās Covid-19 vakcīnas "Comirnaty", ar kuru Latvijā līdz 12. janvārim veikta vakcinācija, lietošanas instrukciju tajā norādītās visbiežākās blaknes ir vieglas un pāriet dažu dienu laikā.

Jāatgādina, ka visām zālēm, tostarp vakcīnām, var būt blaknes. Par novērotajām blaknēm, ko, iespējams, izraisījušas šīs zāles jāziņo gan ārstam vai farmaceitam, gan Zāļu valsts aģentūrai. To iespējams paveikt šajā sadaļā: "Ziņot par zāļu blaknēm, negadījumiem ar ierīcēm un biovigilanci".

Galvenie fakti par vakcīnām pret Covid-19 un plašāka informācija par šo vakcīnu izstrādi, reģistrāciju un uzraudzību ir pieejama Zāļu valsts aģentūras tīmekļvietnes sadaļā "Covid-19 ziņas".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!