Foto: LETA

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) saņēmusi vairākus vecāku iebildumus par attālinātajām mācībām. Vēstulēs vecāki norāda, ka neļaus bērnam piedalīties "eksperimentā, ko dēvē par "attālinātu apmācību"", kā arī to, ka "bērns turpinās mācīšanos klātienē, neizmantojot elektroniskas un distances tehnoloģijas". Tiesa, ņemot vērā ārkārtējās situācijas normatīvo regulējumu, IZM norāda, ka šādas vecāku sūdzības nav iemesls bērna izglītības procesa pārtraukšanai.

Šobrīd IZM saņemtos vecāku iebildumus par attālinātajām mācībām izskata ministrija, sadarbojoties ar Izglītības kvalitātes valsts dienestu.

Pirmdien, 25. janvārī, visu klašu skolēni atsāka mācības neklātienē. Neilgi pirms to sākuma aktīvists Roberts Klimovičs izplatīja paziņojumu, kurā norādīja, ka "Latvijas skolnieku vecāki esam vienojušies ar 25.01.2021 boikotēt prettiesiskas apmācības metodes un uzspiestus sejas aksesuārus mūsu bērniem".

Līdzīgus iebildumus saņēmusi arī ministrija, kas atgādina, ka šobrīd spēkā esošais regulējums paredz, ka izglītības iestādēm jānodrošina mācības attālināti. "Visu Latvijas iedzīvotāju un institūciju – gan skolu, gan pedagogu, gan vecāku, gan bērnu – pienākums ir ievērot spēkā esošo normatīvo regulējumu," turpina IZM.

Ministrijā skaidro, ka par mācību procesa organizāciju atbildību katrā skolā uzņemas tās direktors. Gadījumos, kad skola saņem vecāku paziņojumus par to, ka viņu bērns nepiedalīsies mācību procesā, skolai jāatzīmē skolēna kavējumi, kā arī jāsazinās ar vecākiem.

IZM komunikācijas nodaļa portālam "Delfi" skaidro: kad bērna kavējums pārsniedz 20 mācību stundas semestrī un skola nezina kavēšanas iemeslus, pedagogiem jāinformē par to "pašvaldības izglītības pārvalde vai izglītības speciālists, kurš sadarbībā ar izglītības iestādi un citām valsts un pašvaldības institūcijām, tostarp sociālo dienestu un bāriņtiesu, noskaidro izglītības iestādes neapmeklēšanas cēloņus un koordinē to novēršanu".

Vienlaikus ministrija atgādina, kā rīkoties pretēja situācijā, proti, tad, ja nevēlas, lai bērns apmeklē klātienes mācības. "Vecākiem jāiesniedz iesniegums skolas direktoram, kurš pēc tā saskaņošanas ar skolas dibinātāju izdos rīkojumu par skolēna izglītības programmā paredzētā mācību satura apguvi ģimenē. Vecāka iesniegumam līdz ārkārtējās situācijas beigām nepiemēro prasību par ārsta izsniegtu izziņu vai psihologa atzinumu," norādīja IZM komunikācijas nodaļa.

Šādā situācijā vecāki atbild par bērna izglītības ieguvi ģimenē, nodrošina skolēna mācībām nepieciešamo mācību vidi un atbalstu mācību satura apguvei. Iepretī skola nosaka izglītības programmas īstenošanas kārtību un to, kā pedagogi varēs novērtēt skolēna mācību sasniegumus mācību gada laikā.

Tāpat arī ziņu aģentūra LETA vēstīja, ka trešdien, 27. janvārī, Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) domes sēdē vairāki pašvaldību vadītāji iebilda pret attālināto mācību procesu un sagaidāmo pienākumu bērniem lietot sejas aizsargmaskas. Vienlaikus jāpiebilst, ka attālināto mācību dēļ prasība skolēniem valkāt maskas klātienes mācību stundās praksē vēl nav īstenota.

Jau vēstīts, ka šobrīd mācības attālinātā formā atsākušās visiem skolēniem, sākot no 1. klases. Pašreiz ierobežojumi ir spēkā līdz 7. februārim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!