Foto: Shutterstock
Pirmsskolas izglītības iestāžu un speciālās izglītības iestāžu pedagogiem, pedagogu palīgiem un auklēm tiks izmaksātas vienreizējas piemaksas par darbu Covid-19 pandēmijas laikā.

Valdība no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem tam piešķīra 6,3 miljonus eiro, paziņojumā presei norāda Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) Preses nodaļā.

Paredzēts, ka piemaksa būs 300 eiro, tajā skaitā piemaksas bruto apmērs 242,74 eiro un darba devēja valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksa (VSAOI) – 57,26 eiro.

Vienreizējās piemaksas apmērs veido aptuveni 30% no pedagogu zemākās algas likmes, norādīja IZM.

"Pirmsskolas izglītības iestādes un speciālās izglītības iestādes no 2020. gada 9. novembra, kad valstī izsludināja ārkārtējo stāvokli, turpina darbu klātienē. Speciālo skolu un pirmsskolu pedagogiem darbs šī brīža situācijā, kad Covid-19 infekcija turpina nekontrolēti izplatīties, ir saistīts ar palielinātu darba apjomu (regulāras dezinfekcijas, pastiprināta epidemioloģisko prasību ievērošanas uzraudzība izglītojamiem u.c.), kā arī ar paaugstinātu risku darbinieka drošībai un veselībai," norādījusi IZM.

"Pedagogu vidū arvien biežāk vērojama arī emocionālā izdegšana, jo darba slodze, kā arī fiziskā un psiholoģiskā intensitāte ir ievērojami palielinājusies. Strādājot klātienē, šo izglītības iestāžu darbiniekiem nepārtraukti jāpiemērojas darba organizācijas izmaiņām un jārod radoši risinājumi, lai bērniem būtu iespēja saņemt kvalitatīvu un pilnvērtīgu izglītību," atzīmējusi IZM.

Jau vēstīts, ka 21. janvārī finanšu ministra Jāņa Reira (JV) vadītajā grupā uzņēmējdarbības un nodarbināto atbalstam tika atbalstīts priekšlikums piešķirt piemaksas pirmsskolas un speciālās izglītības iestāžu pedagogiem.

"Bērnudārzu pedagogi un palīgi šobrīd sniedz neatsveramu atbalstu vecākiem, kas tādējādi ārkārtējās situācijas laikā var turpināt veikt savu darbu. Viņu darbs klātienē šobrīd prasa pastiprināti ievērot drošības pasākumus, rast netipiskus risinājumus izglītības procesa nodrošināšanai, kā arī veikt to darbu, ko citkārt darītu paši vecāki, tādēļ atbalsts piemaksu veidā ir ļoti būtisks," iepriekš norādīja Reirs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!