Foto: LETA
Tieši pirms nedēļas, 22. janvārī, Vakcinācijas projekta birojs uzsāka savu darbību. Nepilnas nedēļas laikā jau ir tapusi uzlabotā vakcinācijas pret Covid-19 plāna versija, kas ceturtdien tika apstiprināta valdībā. Lai uzzinātu, kā savu pirmo darba nedēļu vērtē biroja jeb štāba vadītāja, portāls "Delfi" izvaicāja Evu Juhņēviču.

Aicināta raksturot, kā aizvadīta pirmā darba nedēļa Vakcinācijas projekta birojā, Juhņēviča skaidroja, ka pirmās nedēļas fokuss veltīts atjaunotā plāna sagatavošanai kopā ar Veselības ministrijas (VM) kolēģiem.

"Esam vienojušies par pamatpieeju vakcinācijas rindas veidošanai, sākuši veidot šī projekta tvērumam pienācīgu projekta vadības plānu, lai visi uzdevumi un darbi ir skaidrā secībā. Jau notiek pieteikšanās sistēmas izstrāde," atklāja Juhņēviča.

"Atjaunotais plāns ir mūsu rāmis tālākam darbam, jo jaunizveidotā biroja komanda kopā ar vairākām veselības jomas iestādēm vakcinācijas stratēģiju pārvērtīs precīzos darbos. Mums jānodrošina, ka Latvijas iedzīvotāji var operatīvi vakcinēties pret Covid19 savas dzīvesvietas teritorijā esošajā vakcinācijas iestādē," uzsvēra biroja vadītāja, piebilstot, ka visās vakcinācijas procesam svarīgās jomās – loģistikas plānošanā, uzskaitē, informēšanā sākas darbs pie konkrētiem uzdevumiem, lai šo visu procesu nodrošinātu.

Pirmie izaicinājumi un turpmākie darbi

Juhņēviča uzsvēra, ka šāda mēroga projektā ik uz soļa ir ļoti daudz jautājumu, kas birojam kopā ar VM komandu ir jārisina. "Kopumā lielākais izaicinājums būs vakcīnu piegāde Latvijai, bet tas ir mainīgais, ko Vakcinācijas projekta birojs nevar mainīt. Mūsu uzdevums sagatavot tādu loģistikas un sabiedrības apziņošanas procesu, kas ļauj operatīvi nodrošināt vakcinēšanās procesu," akcentēja biroja vadītāja.

Šobrīd Vakcinācijas projekta birojā turpinās darbs pie vakcinācijas procesa sistēmas iepirkuma. Uzskaitot turpmākos tuvākos darbus, Juhņeviča skaidroja, ka sāksies darbs arī pie sabiedrības informēšanas izstrādes un realizēšanas. Tiks uzsākta iedzīvotāju iepriekšpieteikšanās vakcīnai, kā arī turpināsies sarunas ar vakcīnu loģistikas pakalpojumu sniedzējiem un tiem medicīnas darbiniekiem, kas veiks vakcināciju.

Iepriekš tika lēsts, ka cilvēki, kuri nav dažādās riska grupās vai profesijās, vakcinēties varēs vasaras otrajā pusē – augustā. Uz jautājumu, vai šobrīd prognozes ir tikpat optimistiskas, ņemot vērā iespējamu vakcīnu piegāžu kavēšanos, Juhņēviča balstīja savu atbildi vakcinācijas plānā, kurš paredz, ka no februāra varētu uzsākt vakcināciju prioritārām grupām – sociālā atbalsta centru darbiniekiem un pakalpojumu saņēmējiem, kā arī senioriem.

Savukārt no aprīļa sāktos visu pārējo prioritāro grupu pārstāvju vakcinēšana. Tie būtu, piemēram, personas ar hroniskām slimībām, smagi slimi cilvēki un bērni ar hroniskām slimībām, operatīvo dienestu darbinieki un armija, nozaru identificētie kritiskie darbinieki un citi.

Ja vakcīnu piegāde noritēs pēc sākotnējā plāna, tad līdz vasaras beigām mēs varam vakcinēt 70% pieaugušo cilvēku Latvijā, atgādināja Juhņēviča.

Plašāku interviju ar jaunā biroja vadītāju var lasīt šeit.

Jau ziņots, ka ceturtdienas, 28. janvāra, Ministru kabineta sēdē izvērtēšanai iesniegtais ziņojums par vakcināciju detalizētāk apraksta vakcinācijas sistēmas ieviešanas aktivitātes un paredzētos risinājumus. Tajā ir aprakstīta vienotās vakcinēšanas organizācija un vadība, vakcīnu piegāžu kapacitāte, vakcinācijas iestāžu kapacitāte, vakcīnu loģistikas kapacitāte, komunikācija ar sabiedrību, IT risinājums vakcinācijas procesa pārvaldībai, kā arī sadarbība vakcinācijas plāna īstenošanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!