Foto: Kadrs no video

Ceturtdien, 4. februārī, pulksten 10 Satversmes tiesa (ST) svinīgā sēdē atklāja jauno tiesas gadu. Sēdē ar ziņojumu par konstitucionālo tiesību attīstību 2020. gadā uzstājās tiesas priekšsēdētāja Sanita Osipova, kā arī uzrunu teica goda viešņa eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga.

Gan šo svinīgo sēdi, kas Covid-19 pandēmijas dēļ izsludinātajā ārkārtējā situācijā notika video formātā, bija iespējams vērot tiešraidē gan tiesas mājas lapā, gan portālā "Delfi".

Svinīgajā ST sēdē savu dalību apstiprinājuši Valsts prezidents Egils Levits, ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV), kā arī eksprezidents Valdis Zatlers.

Preses konferencei pēc ST svinīgās sēdes bija iespējams sekot šeit:

Arī ārkārtas stāvoklī Satversme turpina darboties un iedzīvotāju brīvības ierobežojumi ir jāizsver, ceturtdien intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" uzsvēra Osipova. Viņa sacīja, ka tiesā saņemto sūdzību skaits par Covid-19 dēļ noteiktajiem ierobežojumiem nu ir mērāms vairākos desmitos.

Pirmā lieta, kurā apvienoti vairāki pieteikumi, ir iztiesāta. Viņa atgādināja, ka tā bija par azartspēlēm, atzīstot, ka ārkārtējās situācijas laikā noteiktie ierobežojumi interaktīvajām azartspēlēm neatbilst Satversmei.

"Te ir šī cilvēka paša atbildība un brīvība, kurā valstij nevajadzētu iejaukties. Valstij nevajadzētu kļūt par tādu kā aizbildni cilvēkam, kas labāk zina, kā viņam izlietot savu naudu vai brīvo laiku," teica Osipova. Turklāt viņa pieļāva, ka šī sprieduma kontekstā var skatīties arī uz citiem esošiem ierobežojumiem, kas varbūt nemaz nav saistīti par Covid-19 pandēmiju.

"Mēs esam pateikuši likumdevējam un Ministru kabinetam, ka katrs ierobežojums ir jāizvērtē pirms viņš nonāk līdz cilvēkiem. Ārkārtas stāvoklī, protams, valstij ir lielāka rīcības brīvība un Satversme to pieļauj. (..) Taču arī ārkārtas stāvoklī Satversme turpina darboties un brīvības ierobežojumi ir jāizsver," uzsvēra Osipova.

Tas nozīmē, ka turpmāk, lemjot par ierobežojumiem, valdībai un Saeimai tas ir jāvērtē, skaidroja tiesas vadītāja, piebilstot, ka tiesa turpina saņemt arvien jaunus pieteikumus saistībā ar Covid-19 dēļ ieviestajiem ierobežojumiem.

Pārskats par ST darbu 2020. gadā pieejams šeit.

Kā vēstīts ST mājas lapā, tradīcija jauno tiesas darba gadu atklāt ar svinīgo sēdi tika aizsākta 2019. gada janvārī.

ST tika izveidota 1996. gada decembrī, lai Latvijā kā demokrātiskā un tiesiskā valstī tiktu pildīta ļoti būtiska funkcija, proti, veikta konstitucionālā uzraudzība.

2021. gadā ST svinēs savas pastāvēšanas 25 gadu jubileju.

Kā 2019. gada pārskata ievadā norādīja toreizējā ST priekšsēdētāja Ineta Ziemele, ejot līdzi laikam, ST savu lomu īsteno, aktīvi iesaistoties dialogā gan nacionālā, gan starptautiskā līmenī.

Viņa kā piemēru minēja tieši 2019. gadā aizsākto tradīciju janvāra sākumā ar svinīgu sēdi atklāt ST jauno darba gadu.

"Šādas svinīgās sēdes mērķis ir dialoga formā atklāt un stiprināt ST kā demokrātiskas tiesiskas valsts pirmā līmeņa konstitucionālā orgāna īpašo vietu valsts konstitucionālajā iekārtā," norādīja Ziemele, piebilstot, ka ST pārskata gadā ir spējusi nodrošināt konstitucionālo taisnīgumu un tādējādi sekmējusi sabiedrības uzticēšanos Latvijas valstij.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!