Foto: Publicitātes attēli

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) lūgs skaidrojumu Latvijas Televīzijai (LTV) par Covid-19 izplatības ierobežojumu ievērošanu Latvijas Radio (LR) rīkotajā pasākumā "Muzikālā banka", savukārt Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC) norāda, ka centrs pasākuma rīkotājiem sniedzis rekomendācijas, taču tas nevar pasākuma rīkošanu ne aizliegt, ne atļaut.

Pēc iepriekšējās nedēļas nogalē LTV pārraidītās "Muzikālā bankas" tiešraides, skatītāji sociālajos tīklos pauda bažas, vai un kā VEF Kultūras pilī rīkotā pasākuma dalībnieki ievērojuši valstī noteiktos ierobežojumus. Koncerta izpildproducents Aigars Dinsbergs portālam "Delfi" iepriekš skaidroja, ka tajā piedalījās aptuveni 200 cilvēki, visiem pasākuma dalībniekiem tika veikts Covid-19 tests – vairumam divas dienas pirms pasākumam, dažiem vienu dienu pirms tā.

Savukārt Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) pārstāve Ilze Arāja portālam "Delfi" teica, ka SPKC "Muzikālās bankas" organizatoriem sniedzis rekomendācijas, taču centrs nevar ne atļaut, ne aizliegt pasākumu organizēt.

"Tas, ka "Muzikālās bankas" dalībniekiem divas dienas pirms tā norises bija jāveic Covid-19 tests, ir pasākumu organizatoru risinājums un uzstādījums," paskaidroja Arāja, piebilstot, ka Covid-19 inkubācijas periods ir no 2 līdz 14 dienām. Tas nozīmē, ka šajā periodā Covid-19 tests saslimšanu var neuzrādīt, un cilvēkam var nebūt saslimšanas simptomu, taču šajā periodā infekciju iespējams nodot citam.

"5. un 6. dienā visbiežāk parādās saslimšanas simptomi. Ja testu veic 7., 8. vai 9. dienā, rezultāts parādīs patieso situāciju. Ja nav simptomu, tad var taisīt testu 9. dienā. Ja 9. dienā testa rezultāts ir negatīvs, tad 10. dienā var pārtraukt izolāciju," teica Arāja.

"SPKC ar rīkotājiem pārrunāja dažādus iespējamos riskus. Taču pats rīkotājs izvērtē riskus, izlemjot organizēt šādu pasākumu," uzsvēra Arāja.

Jau pēc pasākuma Kultūras ministrija vērsās pie NEPLP kā pasākuma rīkotāju kapitāldaļu turētāja, lai lūdzot sniegt informāciju par translēšanas procesā ievērotajiem drošības pasākumiem un to saderību ar normatīvajos aktos noteiktajām prasībām.

NEPLP locekle Ieva Kalderauska portālam "Delfi" apstiprināja, ka "drošībai jābūt pirmajā vietā". Tādēļ padome kā sabiedrisko mediju kapitāldaļu turētājs rūpīgi izvērtēs situāciju ar drošības noteikumu ievērošanu Latvijas Radio rīkotās "Muzikālās bankas" translācijas laikā.

NEPLP arī lūgs skaidrojumu Latvijas Televīzijai, kas nodrošināja pasākuma tiešraidi.

Latvijas Radio komunikācijas daļas vadītāja Ieva Aile iepriekš portālam "Delfi" norādīja, ka radio kā "Muzikālās bankas" producents uzņemas pilnu atbildību par notikušo.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!