Foto: LETA

Turpinoties vakcinācijas procesam Latvijā, ceturtdien, 11. februārī, tika uzsākta to valsts augstāko amatpersonu brīvprātīga vakcinācija, kuru pienākumi saistīti ar nacionālās drošības un valsts pamatfunkciju nepārtrauktības nodrošināšanu, portālu "Delfi" informēja Veselības ministrija.

Portāls "Delfi" jau iepriekš informēja, ka nelielais amatpersonu loks, kurām šobrīd tiek dota iespēja vakcinēties, ir stingri izvērtēts, ņemot vērā to pienākumus un lomu valsts procesu vadībā.

Ceturtdien Paula Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā Valsts prezidents Egils Levits līdz ar bijušajiem Valsts prezidentiem, Ministru prezidentu, Saeimas priekšsēdētājas biedri, ārlietu ministru, Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētāju tika vakcinēts ar "AstraZeneca" vakcīnu.

Valsts prezidents pēc vakcinācijas medijiem uzsvēra, ka ir racionāls cilvēks un uzticas zinātnei un ekspertiem, un aicināja sabiedrību atsaukties vakcinācijai: "Ar savu piemēru es gribu iedrošināt to samērā lielo sabiedrības daļu, kas šaubās par vakcinēšanos. Es aicinu visus vakcinēties, lai mēs pēc iespējas ātrāk varētu atgriezties normālā dzīves ritmā – lai normāli ietu uz darbu, lai bērni mācītos klātienē skolā, lai varētu apmeklēt kafejnīcas, teātrus. Es uzsveru – pēc iespējas ātrāk, un tas valstij ir ļoti stingrs, skaidrs uzdevums."

Levits sacīja, ka ir pārrunājis vakcinācijas procesa organizēšanu ar Vakcinācijas projekta biroja vadītāju Evu Juhņēviču un ir pārliecināts, ka ir iespējams pirmo vakcīnu lielākajai daļai Latvijas iedzīvotāju saņemt divu mēnešu laikā, kopš vakcīnu attiecīgais daudzums ir piegādāts Latvijai.

"Pēc vakcīnu piegādes divu mēnešu laikā vakcinēt lielāko daļu Latvijas iedzīvotāju ir iespējams, pareizi un ļoti precīzi organizējot vakcinācijas procesu – gan iesaistītos cilvēkus, gan vietas, gan iedzīvotāju apzināšanu, gan arī pašu procedūras norisi. Tas, kad šīs vakcīnas pienāks un lai tas notiktu pietiekoši ātri, ir valdības un Eiropas Savienības uzdevums. Vēl es gribu uzsvērt to, ka ar vakcinācijas uzsākšanu atsāksies aktīva starptautisko attiecību uzturēšana, un tas ir ļoti būtiski," norādīja Valsts prezidents.

Kā liecina socioloģiskās aptaujas – lielākā daļa iedzīvotāju uzskata, ka valsts augstākajām amatpersonām jāparedz iespēja vakcinēties vakcinācijas procesa agrīnajā fāzē, lai rādītu piemēru pārējai sabiedrībai. Amatpersonu vienbalsīga gatavība vakcinēties līdz ar to ir uzticēšanās apliecinājums vakcīnu drošumam un efektivitātei, kā arī kalpos kā nozīmīgs pamudinājums iedzīvotājiem vakcinēties kopējas kolektīvās imunitātes iegūšanai.

Savu uzticēšanos vakcīnu drošumam un efektivitātei ar vakcinēšanos apliecinās arī bijušās valsts augstākās amatpersonas – visi Valsts prezidenti laikā pēc Latvijas neatkarības atgūšanas.

Vakcinēšanās augstākajām valsts amatpersonām tiks uzsākta vienlaicīgi ar vakcinācijas procesa uzsākšanu sociālās aprūpes centros, izmantojot vienu un to pašu "AstraZeneca" vakcīnu, un tas notiek saskaņā ar Ministru kabineta 9. februāra lēmumu.

11. februārī vakcīnu pret Covid-19 saņems Valsts prezidents Egils Levits, Ministru prezidents Arturs Krišjānis Kariņš, bijušie Valsts prezidenti Guntis Ulmanis, Vaira Vīķe Freiberga, Andris Bērziņš un Valdis Zatlers, kā arī Saeimas priekšsēdētājas biedre Dagmāra Beitnere-Le Galla, Saeimas priekšsēdētājas biedre Inese Lībiņa – Egnere, ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs un Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols.

Bijušais Valsts prezidents Raimonds Vējonis vakcināciju veiks 12. februārī, bet Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece veselības stāvokļa dēļ vakcināciju veiks nākošajā nedēļā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!