Foto: DELFI
Izdevumā "Latvijas Vēstnesis" publicētas izmaiņas Ministru kabineta (MK) rīkojumā "Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu", kas nozīmē, ka, sākot no pirmdienas, 22. februāra, 25 Latvijas novados, kur saslimstība ar Covid-19 ir zemāka par 200 saslimušajiem uz 100 000 iedzīvotāju, 1.-4. klašu skolēni varēs atsākt klātienes mācības.

Jau vēstīts, ka vairāku skolu direktori bija neizpratnē par to, vai skolas, kas atrodas novados ar zemāku Covid-19 saslimstību, tiešām drīkstēs atsākt mācības klātienē 1.-4. klašu skolēniem, jo piektdien, 19. februāra, rīta pusē vēl nebija publicēti grozījumi rīkojumā par ārkārtējās situācijas izsludināšanu.

Ministru kabineta preses sekretārs Reinis Grāvītis portālam "Delfi" norādīja, ka grozījumu MK rīkojuma publicēšana kavējās, jo "bija vairākas tehniskas nianses, kas šoreiz prasīja mazliet vairāk laika".

Viena no pašvaldībām, kas gaidīja valdības rīkojuma aktuālās redakcijas publicēšanu, bija Siguldas pašvaldība. Iepriekš vēstīts, ka "pašvaldība no IZM ir saņēmusi oficiālu dokumentu, ka skolās drīkst atsākt klātienes mācības 1.-4.klašu skolēni".

Portāla "Delfi" jautāta, kādu informāciju ministrija pašvaldībai sūtīja, Siguldas novada pārstāve Sindija Brikmane atbildēja, ka "mēs sazinājāmies ar IZM un prasījām, mēs esam vai neesam [to skolu sarakstā, kas drīkst atsākt mācības klātienē]. Tas ir tas oficiālais dokuments, ko IZM mums apstiprināja, ka, jā, mēs esam drošo skolu saraksta".

Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) komunikācijas pārstāve Inta Bērziņa portālam "Delfi" norādīja, ka ministrija ar pašvaldībām sazinās. "Saziņa un informēšana šodien notiek ļoti aktīvi. Šodien notika kopīga Latvijas Pašvaldību savienības konference. Tieši šobrīd [ap pulksten 14] notiek pilsētu/novadu izglītības pārvalžu vadītāju seminārs, kur par visu sīki un smalki stāsta," informēja IZM pārstāve.

Jau vēstīts, ka 22. februārī 25 novados 1.-4. klašu skolēni atsāks mācības klātienē. Ar novadu sarakstu var iepazīties šeit.

Atsākoties klātienes mācībām pēc reģiona principa, skolas drošības komplekts ir – sejas masku lietošana, telpu vēdināšana, distances ievērošana, kā arī dezinfekcija un roku mazgāšana.

Izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (JKP) mudina skolēnus, ja vien tas ir iespējams, uz skolu iet ar kājām, vecākiem nogādāt viņus līdz skolai ar personīgo auto vai izmantot speciālo – skolas pārstāvjiem – domāto transportu. Ministre atzīmēja, ka skolai ir jāapzina, vai skolēnu vidū ir bērni, kuriem, lai nokļūtu uz skolu, jāizmanto sabiedriskais transports.

Ņemot vērā, ka skolotājiem un bērnudārzu darbinieki strādā augsta Covid-19 inficēšanās riska apstākļos, viņiem veiks Covid-19 testu vismaz vienu reizi nedēļā atkarībā no izvēlētās testēšanas metodes.

Grāvītis skaidroja, ka MK sēdes protokola lēmums stājas spēkā tā pieņemšanas brīdī. Tas nozīmē, ka tajā brīdī, kad valdība izrunājas un vienojas, lēmums tiek pieņemts, un tas stājas spēkā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!