Foto: EPA/Scanpix/LETA
No pirmdienas, 22. februāra, pašvaldībās, kurās 14 dienu kumulatīvā saslimstība ar Covid-19 ir zemāka par 200, 1.-4. klašu skolēni atsāks mācības klātienē. Preses konferencei par to, kā tiks organizēts mācību process, varēja sekot līdzi portālā "Delfi".

Preses konferencē piedalījās izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinksa (JKP), Viļa Plūdoņa Kuldīgas vidusskolas direktore Inese Astaševska un dizainere, Latvijas Mākslas akadēmijas profesore Inguna Elere.

Izglītības ministre preses konferencē vērsa uzmanību, ka līdz šim valdība lēmusi konceptuāli atbalstīt reģionālu pieeju, tāpēc ir jāseko līdzi līdzi, kāds būs Ministru kabineta (MK) gala lēmums, [ko pieņems ceturtdien, 18. februārī]. Joprojām visi iesaistītie seko līdzi epidemioloģiskajai situācijai, atzīmēja šuplinska.

Klātienē 1.-4. klašu skolēni mācības varētu atsākt tajās pašvaldībās, kur 15. februārī 14 dienu kumulatīvā saslimstība ar Covid-19 bija zemāka par 200. "Kumulatīvais rādītājs tiek skatīts uz konkrētās darba nedēļas pirmdienu. Pārskatīts tas tiek ne ātrāk kā divu nedēļu laikā," informēja nozares ministre. Savukārt, ja saslimšana tiek konstatēta skolā, tad skola rīkojas pēc iepriekš izstrādāta plāna.

Šobrīd pakāpeniski tiek domāts par to, ka arī citas klases varētu atsākt mācības klātienē. Taču būtiska ir skolu infrastruktūra. "Proti, no tā, vai ir iespējams nodrošināt distanci, būs atkarīgs arī mācību process," norādīja Šuplinska. Šobrīd secināts, ka 1.-4. klasei infrastruktūra, tostarp distances ievērošana, nav problēma.

Epidemiologus un Veselības ministriju līdz šim ir uztraucis jautājums par skolēnu ceļu līdz skolai. Šuplinska mudina skolēnus, ja vien tas ir iespējams, uz skolu iet ar kājām, nogādāt ar personīgo auto vai izmantot speciālo – skolas pārstāvjiem – domāto transportu. Ministre atzīmēja, ka skolai ir jāapzina, vai skolēnu vidū ir bērni, kuriem, lai nokļūtu uz skolu, jāizmanto sabiedriskais transports.

Šobrīd IZM pievērsīs īpašu uzmanību skolotāju testēšanai. Balstoties uz sociālo aprūpes namu pieredzi, testēšana tika ieviesta speciālajās izglītības iestādēs. Plānots, ka testēšanu nodrošinās arī pirmsskolas izglītības iestāžu un vispārizglītojošo izglītības iestāžu darbiniekiem.

No 18. februāra pirmsskolas izglītības iestādes un vispārizglītojošās skolas Covid-19 testus var pieteikt, rakstot uz e-pasta adresi projekti@vi.gov.lv, norādot mācību iestādi un pēc iespējas precīzāku testējamo skaitu. Tāpat izglītības iestāde savus darbinieku uz Covid-19 testu var pieteikt reģionālajā Veselības inspekcijas (VI) nodaļā, paralēli sūtot datus uz iepriekš norādīto e-pastu.

Atsākoties klātienes mācībām pēc reģiona principa, skolas drošības komplekts ir – sejas masku lietošana, telpu vēdināšana, distances ievērošana, kā arī dezinfekcija un roku mazgāšana.

Vēstīts, ka neilgi pēc tam, kad IZM piedāvāja reģionu principu, arī premjers Krišjānis Kariņš (JV) publiski pauda bažas, ka slimības rādītāji reģionos var būt zemāki tāpēc, ka tur ir mazāka testēšanas jauda.

Taču Šuplinska preses konferencē norādīja: "Atgādināšu, ka MK sēdē epidemiologi apstiprināja, ka šajā brīdī dati, kas ir pa visu Latviju, pārsniedz vidējo testēšanas rādītāju Eiropā piecas reizes. Tas nozīmē, ka, ja pirms tam bija bažas, ka reģionos šie dati varētu neuzrādīt patieso ainu, šobrīd šīs bažas ir noņemtas."

Tāpat ministre norādīja, ka, strauji pasliktinoties Covid-19 izplatībai reģionos, skola pārtrauks klātienes mācības, kā to paredz pērn IZM izstrādātais C mācību modelis.

Ja skolotājs vēlas turpināt strādāt attālināti objektīvu iemeslu dēļ, piemēram, skolotājs ir kādā no riska grupām, skolotājs var turpināt stādāt attālināti, vienojoties ar skolas vadību, preses konferencē paskaidroja Šuplinska.

Preses konferencē ministre atgādināja, ka pirmsskolas izglītības iestāžu pedagogi, kā arī pārējie skolotāji, kas atsāks darbu klātienē, strādā augsta inficēšanās riska apstākļos.

"Delfi" jau vēstīja, ka pirmsskolu un speciālo izglītības iestāžu pedagogus un tehniskos darbiniekus vakcinēs trešajā prioritārajā grupā jeb kopā ar senioriem, kuru vecums ir 60-69 gadi, otrdien lēma valdība.

Kā iepriekš norādījusi IZM, Latvijā 14. februārī 14 dienu kumulatīvais saslimstības rādītājs uz 100 000 iedzīvotājiem līdz 200 (ieskaitot) bijis 20 pašvaldībās: Alsungas, Ciblas, Dagdas, Dundagas, Durbes, Ērgļu, Ķeguma, Kuldīgas, Lielvārdes, Mālpils, Mērsraga, Naukšēnu, Neretas, Pāvilostas, Pļaviņu, Rucavas, Rūjienas, Salacgrīvas, Saulkrastu un Skrundas novados, tādējādi klātienē mācības varētu atsākties 49 vispārīgās izglītības iestāžu attiecīgās klašu grupās.

Šobrīd ir pieejamas individuālas konsultācijas klātienē visos skolas vecumposmos bērniem, kam grūtības mācībās un kam nepieciešams psihoemocionāls atbalsts. Tas attieksies arī uz skolu, profesionālo skolu un augstskolu beidzējiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!