Foto: Pixabay
Lai ģimenes ar parādsaistībām varētu bez sarežģījumiem saņemt Covid-19 vienreizējo 500 eiro pabalstu, tam jāsazinās ar savu tiesu izpildītāju, lai šie līdzekļi netiktu novirzīti parāda segšanai. Tiesu izpildītājs ir jāinformē, ka gaidāms šāds pabalsts, kā arī tas, kurā kontā tas tiks saņemts, portālam "Delfi" norāda Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju(LZTI) priekšsēdētāja Iveta Kruka.

"Mēs šo informāciju esam gatavi pieņemt gan e-pastā, gan telefoniski. Esam maksimāli elastīgi saziņai," sacīja Kruka.

Ja cilvēks ir aizmirsis vai nav paspējis par šo pabalstu informēt tiesu izpildītāju, un parāds ir ieturēts no saņemtā pabalsta, arī tad nekas vēl nav zaudēts – ir nekavējoties jāsazinās ar tiesu izpildītāju un jāinformē par šo problēmu. Ja tiesu izpildītājs redzēs, ka ieturētā summa ir par pabalstu ģimenēm, tad nauda tiks atmaksāta. Taču tas jādara pēc iespējas ātrāk, atzina LZTI priekšsēdētaja.

Kopumā parādnieku aktivitāti Kruka vērtē pozitīvi – lielākoties visos tiesu izpildītāju birojos tiek saņemta informācija par gaidāmajiem pabalstiem, taču vairāki Rīgas tiesu izpildītāji ir nobažījušies, jo ir saņēmuši salīdzinoši maz šādu iesniegumu, salīdzinot pret kopējo lietu skaitu.

Pastāv bažas, ka ir ģimenes, kas nav sapratušas to, ka ir jāziņo par gaidāmo pabalstu, tomēr Kruka uzver, ka, ja arī parādnieki nav laicīgi par to ziņojuši un pabalsts tiek pārskaitīts tiesu izpildītājiem, arī tad nav par vēlu rīkoties.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka 500 eiro vienreizējais atbalsts ģimenēm par katru bērnu nevar tikt pakļauts parādu piedziņai. Taču, LZTI padome aicina parādniekus informēt tiesu izpildītājus par šāda pabalsta saņemšanu, kas šādā gadījumā mazinātu sarežģījumus pabalsta saņemšanai.

Labklājības ministrija izskatīšanai valdības sēdē 16. februārī iesniegusi sagatavotos grozījumus "Covid-19 infekcijas izplatības seku pārvarēšanas likumā", kuru mērķis ir sniegt vienreizēju atbalstu ģimenēm ar bērniem.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) vienreizējo 500 eiro atbalstu par katru bērnu izmaksās marta beigās. Līdz 31. martam 500 eiro atbalstu izmaksās personām, kuras laikposmā no 2021. gada 1. marta līdz 6. aprīlim saņem vienu no šiem VSAA piešķirtajiem pabalstiem – bērna kopšanas pabalsts par bērnu līdz viena gada vecumam, ģimenes valsts pabalsts vai piemaksa pie ģimenes valsts pabalsta par bērnu ar invaliditāti.

Ministrijas sagatavotais likumprojekts paredz, ka 500 eiro pabalsts tiks izmaksāts par kopumā 364 097 bērniem un šim mērķim tiks tērēti 182 miljoni eiro. Šo vienreizējo finansiālo atbalstu segs no budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem"

Labklājības ministre Ramona Petraviča (PCL/KPV LV) ir pārliecināta, ka tas ir būtisks solis, lai palīdzētu cilvēkiem, kuru ienākumi krīzes laikā krasi samazinājušies: "Tas ir līdz šim nebijis atbalsta veids, kuru es rosināju jau pirms gada – pandēmijas sākumā. Man ir prieks, ka beidzot izdevies panākt atbalstu naudas izteiksmē nozīmīgai palīdzībai. Pozitīvi ir tas, ka ģimenes netiks šķirotas pēc ienākumiem, jo krīzes situācijā ir cietusi gandrīz ikviena mājsaimniecība. Kādam šī nauda dos iespēju iegādāties datoru attālinātām mācībām, citi to tērēs apģērba, sadzīvisku lietu vai ikdienā nepieciešamu preču iegādei. Sarunās ar koalīcijas partneriem es centīšos panākt atbalstu arī manam priekšlikumam par 200 eiro finansiālu atbalstu senioriem un cilvēkiem ar īpašām vajadzībām."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!