Foto: DELFI
"Rīgas namu apsaimniekotājs", kurš piedāvājis eksperimenta kārtā pārņemt atsevišķas SIA "Rīgas Namu pārvaldnieks" (RNP) mājas, noskatījis 60 mājas ar labiem uzkrājumiem.

RNP informēja, ka minētās mājas esot ar pozitīvu atlikumu gan remontdarbu uzkrājumos, gan pārvaldīšanas maksā. Tās esot lielas mājas, salīdzinoši labā tehniskā stāvoklī, kas ir izvietotas kompaktā zonā.

Šīs mājas neesot uzskatāmas par raksturīgām finanšu uzkrājuma ziņā, atšķirībā, piemēram, no Rīgai raksturīgajām Sarkandaugavas vai Bolderājas pagājušā gadsimta pirmajā pusē būvētajām mājām.

Mājām, par kurām ir izrādīta interese, ir izteikti pozitīva bilance. Īpašnieku uzkrātie finanšu līdzekļi remontdarbiem un neiztērētā pārvaldīšanas maksa pārsniedz 1,5 miljonus eiro jeb aptuveni 25 000 eiro, rēķinot uz vienu māju.

Savukārt vidēji RNP māju uzkrājumu summa remontdarbiem parasti svārstās no 5000 līdz 10 000 eiro.

Pašlaik nav skaidrs, vai šī māju atlase varēja notikt, vērtējot māju uzkrājumus, jo, kā apgalvo RNP, informācija par mājas finanšu rādītājiem, tostarp uzkrājumiem ir pieejama tikai dzīvokļu īpašniekiem, nevis trešajām personām.

Savukārt uz jautājumu, kā privātais namu apsaimniekotājs var panākt 5% pārvaldīšanas maksas samazinājumu, RNP norāda, ka pārvaldīšanas maksu samazina arī RNP.

Maksas samazināšana skārusi 326 mājas, un tā svārstās vidēji 3% līdz 15% robežās. Samazinājums skāris aptuveni desmito daļu uzņēmuma klientu, gada griezumā pārvaldīšanas maksu samazinot par 900 000 eiro.

RNP sola arī turpmāk veikt padziļinātu pārvaldīšanas maksas analīzi, lai nodrošinātu, ka tā precīzi atspoguļo faktiskos izdevumus par ēkas pārvaldīšanu.

Pārvaldīšanas maksas samazināšana jau tuvākajā laikā skars arī lielu daļu no šīm vairāk nekā 60 mājām, par kuru pārņemšanu interesējās "Rīgas namu apsaimniekotājs".

Kā ziņots, savulaik politikā startējušais uzņēmējs Igors Trubko Rīgas domei ir izteicis piedāvājumu nododot viņa vadītajam privātajam apsaimniekotājam vairākus RNP apsaimniekotos namus, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

Trubko nosūtījis vēstuli Rīgas mēram Mārtiņam Staķim (PP), kurā piedāvā "īstenot eksperimentu" Ziepniekkalnā, viņa uzņēmumam pārņemot daļu RNP apsaimniekoto namu.

Trubko vēstulē skaidro, ka jau iepriekš viņa vadītais uzņēmums ir pārņēmis vairākas mājas no RNP. Pārņemšanas procesā konstatēts, ka māju īpašnieki bijuši neapmierināti ar RNP darbu un komunikāciju ar dzīvokļu īpašniekiem.

Kā informēja Trubko, Rīgas domes komercdarbības nodrošinājuma pārvalde lūgusi viņa pārstāvēto "Rīgas apsaimniekotāju asociāciju" sniegt savu viedokli par pašvaldības līdzdalību "Rīgas namos", "Rīgas servisā" un RNP.

Asociācija nav sniegusi kopīgu redzējumu, tādēļ viņš izteicis savus piedāvājumu un redzējumu par RNP, piedāvājot "eksperimentu".

Uzņēmēja ieskatā, pašvaldībai nav jānodarbojas ar namu apsaimniekošanu, un tas, ka tik daudz dzīvojamo namu joprojām ir RNP pārziņā, esot likuma normu neievērošana. Uz šo situāciju regulāri norādot arī Valsts kontrole.

Rīgas mērs Staķis ar sava padomnieka Alekša Zoldnera starpniecību pauda, ka Rīgas domes plāni ir šo uzņēmumu nevis privatizēt vai pārdot, bet tieši otrādi — attīstīt kā kvalitatīvu komunālo pakalpojumu sniedzēju tajās pilsētas mājās, kurās nav iedzīvotāju biedrību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!