Foto: Pixabay
Covid-19 pandēmija atstājusi ietekmi uz visu izglītības resoru. Marta beigās bērnu vecāki sāka saņemt vienreizējos pabalstus vīrusa radītās krīzes seku mazināšanai. Tikmēr "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par vienreizējā 500 eiro pabalsta izmaksāšanu arī tām ģimenēm, kuru bērni turpina iegūt augstāko izglītību Latvijā. Portāls "Delfi" piedāvā ieskatu, kā šobrīd studējošajiem palīdz pašas mācību iestādes.

"Delfi" aptaujātās Latvijas augstskolas nav mainījušas studiju maksu, jo nav mainījies mācību apjoms. Vairākas izglītības iestādes atzīst, ka darba apjoms attālinātā procesa dēļ ir tieši palielinājies. Tāpat arī vairākas augstākas izglītības iestādes uzsver, ka lielākā daļa studentu mācās par valsts budžeta līdzekļiem, tādējādi studiju maksas samazināšana ir vēl mazāk aktuāla.

Jau ziņots, ka pagājušā gada 11. augustā valdība apstiprināja izmaiņas, kas paredz līdz ar jauno mācību gadu dubultot stipendiju apmēru no 99,60 eiro līdz 200 eiro. Šīs izmaiņas arī palielināja stipendiju saņēmēju loku. Tiesa, uz šīm stipendijām var pretendēt vien tie, kas mācās par valsts līdzekļiem.

Studentiem ir pieejami trīs atbalsta pasākumi Covid-19 seku mazināšanai, tostarp nodarbinātības stipendija, kuru var saņemt gan maksas, gan budžeta vietās studējošie. Tā, komentējot publiskajā telpā izskanējušo aicinājumu stipendijas Covid-19 seku mazināšanai attiecināt uz maksas vietās studējošajiem, augusta izskaņā atgādināja izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (JKP).

Labklājības ministrijas piešķirtās nodarbinātības stipendijas piedāvā bezdarbnieka statusu ieguvušajiem klātienes studentiem iespēju piedalīties prasmju un iemaņu attīstības pasākumā, kas ļautu studējošajiem studiju laikā attīstīt pētnieciskās, organizatoriskās, informāciju tehnoloģijas prasmes.

Bez iepriekš minētā atbalsta Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) un Vidzemes Augstskola studentiem piedāvā saņemt psihologu konsultācijas.

Vairākas augstskolas studentus atbalsta, veidojot individuālu studiju maksas grafikus, pagarinot gala darbu termiņus. Tāpat nepieciešamības gadījumā arī nodrošinot telpas, inventāru un aprīkojumu attālinātā darba veikšanai.

Tāpat mācību iestādes turpina grāmatu izsniegšanu bibliotēkās. Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) bibliotēka turpina grāmatu izsniegšanu, neierobežojot grāmatu lietošanas termiņus. "Ja nepieciešams, bibliotēkas rīcībā esošie materiāli tiek skenēti un, ievērojot autortiesību noteiktos ierobežojumus, skenēti un nosūtīti studējošajiem," informēja akadēmijas pārstāve Aija Lūse.

Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija (JVLMA) piešķir ikmēneša kompensāciju personālam darba nodrošināšanai attālināti un atbrīvo vai samazina nomas maksu dažādiem ar augstskolu saistītiem uzņēmumiem, informē akadēmijas pārstāve Annija Bičule.

Covid-19 kopmītnes

RTU ir izveidojusi dienesta viesnīcu, kas paredzēta gadījumos, ja studentam ir jāuzturas karantīnā vai viņš ir saslimis ar Covid-19. Šādas kopmītnes ir pieejamas gan ārzemju studentiem, gan vietējiem, un maksa par šādas dienesta viesnīcas izmantošanu netiek piemērota, portālam "Delfi" pastāstīja universitātes pārstāve Dita Arāja.

Savukārt Rīgas Stradiņa universitāte (RSU) studentiem, kas atgriezušies no ārzemēm, un kam jāievēro pašizolācija, kompensē naktsmītnes izdevumus līdz 110 eiro apmērā, lai pēc desmit dienu pašizolācijas studenti varētu atgriezties dienesta viesnīcā. RSU atzīmē, ka īres maksa par laiku, kas pavadīts pašizolācijā, netiek pieprasīta.

Tikmēr Latvijas Lauksaimniecības universitāte (LLU) pagājušā gada pavasarī ārkārtas situācijā studentus pilnībā atbrīvoja no dienesta viesnīcas īres maksas, taču tagad, ja kopmītnes netiek izmantotas, studējošie var pārtraukt īres līgumu un pēc tam atjaunot, jo universitāte var nodrošināt vietu viesnīcā visiem studentiem, informē LLU pārstāve Lana Janmere.

Lielākā daļa aptaujāto augstskolu atzīst, ka par kopmītnēm nav jāmaksā, ja studējošais tās neizmanto. Daugavpils Universitātes dienesta viesnīcā ir iespējams saglabāt savu "vietu", par to nemaksājot, sacīja universitātes pārstāve Kristīne Daņilova.

Tā pat rīkojas arī Latvijas sporta un pedagoģijas akadēmija (LSPA): "Par dienesta viesnīcu Ārkārtas situācijas laikā studējošie maksā tikai par reāli nodzīvoto dienu skaitu mēnesī. Ja studējošais mācās attālināti un kopmītnē neuzturas, viņam nav jāmaksā," informēja LSPA pārstāvis Ivars Kravalis.

Savukārt Liepājas Universitātē, RSU un LU par mantu glabāšanu un telpas uzturēšanu, ja students tajā fiziski neatrodas, jāmaksā, taču mazāk nekā iepriekš. Liepājas Universitātē šī maksa ir samazināta uz pusi, taču RSU studējošie par dienesta viesnīcas vietas "iesaldēšanu" maksā 25% apmērā.

LU dienesta viesnīcās īres maksa par vienu gultasvietu ir sākot no 52 eiro, atkarībā no tā, kādas klases istabu īrnieks ir izvēlējies. Laikā, kad valstī ir ārkārtas situācija, studenti, kuri viesnīcā nedzīvo, bet gultasvietu vēlas saglabāt, maksā 22 eiro par vienu gultasvietu, tā portālam "Delfi" pavēstīja universitātes pārstāvji.

Pēc Izglītības un zinātnes ministrijas datiem Latvijas augstākās izglītības iestādēs kopā studē 79 388 studenti, no kuriem 41% jeb 32 787 studē par valsts budžeta līdzekļiem, bet 59% jeb 46601 par studijām maksā paši.

"Delfi" jau rakstīja, ka pirms gada pavasarī Latvijas Studentu apvienība (LSA) aizsāka tiešsaistes akciju "#GribuStudēt", lai vērstu valdības uzmanību uz papildu atbalsta nepieciešamību Covid-19 laikā. Apvienība pērn veica aptauju, kas liecināja, ka teju 10 000 studenti varētu pārtraukt studijas vīrusa izraisīto seku dēļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!