Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Eiropas Savienības līderi ceturtdien vienojušies par solidaritātes principa ievērošanu papildu "BioNTech/Pfizer" Covid-19 vakcīnas devu pārdalē - tās tiks vairāk tām valstīm, kas līdz šim saņēmušas mazāk, ceturtdien vakarā informē Latvijas premjers Krišjānis Kariņš.

Ierakstā sociālajā tīklā "Twitter" Kariņš norāda, ka tagad atbildīgajām amatpersonām Veselības ministrijā un pārstāvniecību līmenī būs jāīsteno vakcīnu sagāde atbilstoši jaunajai situācijai.


Pagājušajā nedēļā Kariņš žurnālistiem uzsvēra, Eiropā vakcīnu pret Covid-19 piegādēm ir jāizstrādā izlīdzināšanas mehānisms. Viņš attālinātā formātā tikās ar Austrijas premjerministru Sebastiānu Kurcu, Slovēnijas premjerministru Janešu Janšu, Horvātijas premjerministru Andreju Plenkoviču un Bulgārijas premjerministru Boiko Borisovu, lai pārrunātu jautājumu par Eiropas Savienības (ES) Covid-19 vakcīnu stratēģiju.

Kariņš iepriekš norādīja, ka Eiropas Komisija ir panākusi vienošanos par papildu 14 miljonu "BioNTech/Pfizer" vakcīnas devu piegādi, piebilstot, ka minētās vakcīnas devas nav aizrunātas, tāpēc tieši šīs vakcīnas varētu sadalīt proporcionāli.

Kā ziņots, sešas ES dalībvalstis, tostarp Latvija, sestdien pieprasījušas sasaukt īpašu samitu, lai runātu par vienlīdzīgu Covid-19 vakcīnu sadali, jo pašreizējā sistēma rada "milzu nevienlīdzību" starp dalībvalstīm.

Austrijas, Bulgārijas, Čehijas, Latvijas un Slovēnijas līderi ES augstākajām amatpersonām adresētā vēstulē norāda, ka pašreizējā sistēma "līdz vasarai turpinās radīt un vairot milzu nevienlīdzību starp dalībvalstīm, jo dažas pāris nedēļās spēs sasniegt pūļa imunitāti, kamēr citas tālu atpaliks".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!