Foto: Shutterstock

Vienreizējo pabalstu 500 eiro apmērā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) līdz ceturtdienai, 25. martam, izmaksājusi par 366 022 bērniem, portālu "Delfi" informēja VSAA pārstāve Iveta Daine.

Pabalsta izmaksa vēl turpinās. Kā atgādināja Daine, 500 eiro lielo finansiālo atbalstu līdz 31. martam saņems arī tās ģimenes, kurās kāds no bērniem 2020. gadā absolvēja 12. klasi, kā arī ģimenes, kuras audzina bērnu ar invaliditāti vecumā no 15 līdz 20 gadiem. Šo maksājumu sagatavošanai nepieciešama specifiska datu atlase, kas prasa ilgāku laiku, skaidroja VSAA pārstāve.

Apbalstu 500 eiro apmērā saņems arī ģimenes, kurās bērns piedzimis laikā no šāgada 1. marta līdz 6. aprīlim, taču jaundzimušā vecāki vēl nav paspējuši pieteikties bērna kopšanas pabalstam. "Šajos gadījumos 500 eiro tiks izmaksāts 30 darba dienu laikā pēc tam, kad VSAA būs saņēmusi iesniegumu bērna kopšanas pabalsta piešķiršanai. Arī personām, kurām ir tiesības uz ģimenes valsts pabalstu, bet līdz šim nav to pieprasījušas, jāvēršas VSAA ar iesniegumu," norādīja Daine.

Jau vēstīts, ka 500 eiro lielais pabalsts izsaucis arī vairākus strīdus starp vecākiem par to, kurš būs pabalsta saņēmējs. Strīda gadījumos vecākiem jāvēršas bāriņtiesās. "VSAA atbalsta maksājumu ir apturējusi un veiks pēc tam, kad bāriņtiesa būs pieņēmusi lēmumu par pabalsta saņēmēju," paskaidroja VSAA pārstāve.

Aģentūra arī pauda, ka atsevišķos gadījumos kāds nav saņēmis pabalstu 500 eiro apmērā, jo maksājuma saņēmēja konts ir slēgts. Lai saņemtu 500 eiro, nepieciešams paziņot VSAA par konta maiņu. To var izdarīt elektroniski portālā "Latvija.lv", izmantojot e-pakalpojumu „Iesniegums iestādei" vai nosūtot elektroniski parakstītu iesniegumu vsaa@vsaa.gov.lv. Pabalsta saņēmēja parakstītu iesniegumu var VSAA darba laikā atstāt klientu apkalpošanas centros izvietotajās kastītēs dokumentiem.

"Delfi" atgādina, ka vienreizējais pabalsts par katru bērnu pienākas personai, kura saskaņā ar Valsts sociālo pabalstu likumu saņem:

  • bērna kopšanas pabalstu līdz viena gada vecumam;
  • ģimenes valsts pabalstu;
  • piemaksu pie ģimenes valsts pabalsta par bērnu ar invaliditāti;
  • sakarā ar bērna dzimšanu maternitātes pabalstu par dzemdību atvaļinājuma laiku, ja bērns piedzimis laika līdz ārkārtējās situācijas laika beigām;
  • arī tām ģimenēm, kurām ārkārtējās situācijas laikā ir radušās tiesības saņemt bērna kopšanas pabalstu līdz viena gada vecumam, ģimenes valsts pabalstu, piemaksu pie ģimenes valsts pabalsta par bērnu ar invaliditāti vai maternitātes pabalstu.

Pilsoņi, kuriem ir tiesības saņemt šo pabalstu, bet tomēr nav to saņēmuši līdz 1. aprīlim, aicināti sazināties ar VSAA, zvanot pa tālruni 64507020 vai rakstot uz konsultacijas@vsaa.gov.lv.

Jau vēstīts, ka valdība piektdien nolēma no valsts budžeta programmas neparedzētiem gadījumiem piešķirt LM 182,08 miljonus eiro, lai nodrošinātu vienreizēja atbalsta izmaksu personām, kuras audzina bērnus, 500 eiro apmērā par katru bērnu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!