Foto: LETA

Veselības ministrija atvērusi piekto prioritāri vakcinējamo grupu, ļaujot vakcinēties izglītības iestāžu darbinieku otrajai grupai, operatīvo dienestu darbiniekiem un kritisko funkciju darbiniekiem. Preses konferencei, kurā informēja par šo grupu vakcināciju pret Covid-19, bija iespējams sekot līdzi portālā "Delfi".

Preses konferencē piedalījās veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP), Vakcinācijas projekta vadītāja Eva Juhņēviča, Iekšlietu ministrijas Personāla vadības un administratīvā departamenta direktore Daiga Piebalga un "Veselības centra 4" pārstāve Katrīna Priede.

Pavļuts norādīja, ka vakcinācija Latvijā turpinās iet plašumā un to nodrošina gan vakcīnu pieejamība, gan uzlabotā vakcinācijas sistēma.

Līdz ar to pieņemts lēmums atvērt piekto prioritāri vakcinējamo cilvēku grupu, kurā būtu tie pedagogi, kas, veicot darba pienākumus, ir ciešā saskarē ar izglītojamiem, operatīvo dienestu darbinieki, Ieslodzījuma vietu pārvaldes un Valsts probācijas dienesta darbinieki, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja darbinieki, Nacionālie bruņotie spēki (tostarp Zemessardze), kritiski svarīgie energoapgādes un informācijas un komunikācijas tehnoloģiju komersanti.

Tāpat šai grupai pieder Saeimas un Latvijas Bankas, satiksmes, kultūras un mediju nozares, vides aizsardzības sektora, bāriņtiesu, sociālo dienestu un sociālo aprūpes centru kritiski svarīgie darbinieki, kā arī kritisko tirgus uzraudzības iestāžu darbinieki un tie zinātniskie darbinieki, kuri strādā ar koronavīrusiem, citiem patogēniem vīrusiem un eksperimentālajiem dzīvniekiem, kā arī izstrādā jaunas vakcīnas.

Jau tagad šo nozaru darbinieki var pieteikties portālā "manavakcina.lv", ja nevēlas gaidīt kolektīvās vakcinācijas organizēšanu savā darbavietā.

Kā norādīja Juhņēviča, atbildīgās ministrijas vai iestādes Nacionālajam veselības dienestam (NVD) sūta sarakstu par konkrētu personu iekļaušanu vienotajā sistēmā. Sarakstus neveido cilvēki, kuri ir izteikuši vēlmi vakcinēties, bet gan apliecina personas piederību prioritārajai grupai.

Raksturojot kolektīva vakcinācijas pieteikšanu, Juhņēviča norādīja, ka darba devējs veido sarakstu ar cilvēkiem, kas ir izteikuši vēlmi vakcinēties, nosūta sarakstu vakcinācijas pakalpojuma sniedzējam un uztur saziņu par vakcinācijas datumu un veidu. Veidi, kā notiek kolektīva vakcinācija, ir divi – to var organizēt darbavietā, bet var rīkot arī izbraukuma vakcināciju uz ārstniecības iestādi.

Juhņēviča aicināja izvērtēt, cik personas vēlas vakcinēties, jo ir noteikts minimālais cilvēku skaits, lai izbraukuma vakcinācija varētu notikt – tas ir 25 cilvēki. Tāpat ieteikts izvērtēt, cik personas vienā dienā uzņēmuma ietvaros vakcinēt. "Ņemot vērā, ka pēc vakcīnas saņemšanas ir blakusparādības, ja ir uzņēmums, kurā jānodrošina nepārtrauktā darbība, varbūt ir vērts padomāt un kolektīvu dalīt daļās," ieteica Juhņēviča. Tāpat svarīgi ir izvērtēt uzņēmuma telpu atbilstību vakcinācijas organizēšanai vai tuvākās ārstniecības iestādes, kas veic vakcinēšanu pret Covid-19, atrašanās vietu.

Atvērto prioritāro grupu dienesti un iestādes pieteikuma formu kolektīva vakcinācijai var atrast Nacionālā veselības dienesta mājas lapā.

Šobrīd kopā vakcinācijai pret Covid-19 izmantotas 220 870 vakcīnas, 35 522 devas saņēmuši iedzīvotāji ar hroniskām saslimšanām, 92 175 devas – iedzīvotāji virs 60 gadiem, 64 075 devas – veselības aprūpes darbinieki, 12 401 devas – sociālās aprūpes centru darbinieki.

Jaunu prioritāro grupu atvēršana vakcinācijai pret Covid-19 ir saistīta gan ar iedzīvotāju līdzšinējo atsaucību, gan arī vakcīnu pieejamību, norāda ministrijā.

Joprojām ikviens, kurš vēlas pieteikties vakcīnai, var to izdarīt portālā "manavakcina.lv" vai pa tālruni 8989.

Jau vēstīts, ka līdz šim pirmo vakcīnas pret Covid-19 devu Latvijā saņēmuši 10,06% iedzīvotāju, liecina Nacionālās veselības dienesta dati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!