Foto: LETA

Naida noziegumi ir jāaptur saknē. Ja neseko izšķiroša rīcība no tiesībsargājošajām iestādēm, tad šādu noziegumu izplatīšanās ātrums sabiedrībā kļūst nekontrolējams. Drošā Latvijā nav pieļaujami naida noziegumi — draudi un vardarbība, kas pamatota ar otra cilvēka dzimumu, ticību, dzīvesveidu vai jebkuru citu pazīmi. Satversmes 94. pantā ir noteiktas tiesības ikvienam Latvijas iedzīvotājam uz personiskās dzīves neaizskaramību, portālam "Delfi" atklāja tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP).

Ministrs uzsvēra, ka Tukuma nozieguma nežēlīgums sapurinājis visu sabiedrību, kā arī pašu sistēmu, kas līdz šim līdzīgus iesniegumus par izteiktajiem draudiem bieži ir ignorējusi.

"Tukuma gadījumā ir jāveic ātra izmeklēšana, lai atklātu iespējamā naida nozieguma apstākļus. Izsaku līdzjūtību cietušajiem un viņu tuviniekiem, kā arī novēlu atveseļošanos," piebilda Bordāns.

Bordāns aicina veikt nepieciešamos darbus uzreiz divos virzienos. Pirmkārt, ministra ieskatā, ir jāmaina prakse policijas darbībās, izvērtējot šādus iesniegumus par draudiem, kas saistās ar iespējamu naida noziegumu. Saņemot iesniegumu, policijai ir jārīkojas jau preventīvi, lai aizsargātu iespējamo upuri. Par vardarbību vai draudiem policijai ir tiesības uzsākt kriminālprocesu saskaņā ar Krimināllikumu, kas jau tagad dod iespēju reaģēt uz naida gadījumiem. Tāda prakse ir jāievieš nekavējoties, uzsvēra ministrs.

Otrkārt, ir nepieciešams izsvērt, vai sociālā naida motīvs vardarbības un draudu izteikšanas gadījumā nav noteicams par atbildību pastiprinošu apstākli. Bordāns ir uzdevis Tieslietu ministrijas kolēģiem izstrādāt priekšlikumus, kurus nodot izvērtēšanai Saeimā.

Portāls "Delfi" jau rakstīja, ka Normunds Kindzulis (29 gadi) ārstējas Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Valsts apdegumu centra reanimācijā, un ir guvis tuvu 100% plašus ķermeņa apdegumus

Artis Jaunkļaviņš (23), viens no cietušajiem, svētdien sarunā ar portālu "Delfi" teica, ka ir pārliecināts, ka viņa draugs Normunds apliets ar degšķidrumu un aizdedzināts, proti, cietis uzbrukumā, kurā piepildīti iepriekš vairākkārt izteikti draudi.

Jānorāda, ka Valsts policija (VP) iepriekš publiski norādīja, ka pēc naktī uz piektdienu notikušā ugunsgrēka sākts kriminālprocess par noziedzīgu nodarījumu pret personas veselību. Pašlaik norit izmeklēšana. Pirmdienas laikā policija sniegšot plašāku komentāru par notikušo, portālam "Delfi" atzīmēja VP.

Tiesībsarga biroja pārstāve Evita Beķere portālam "Delfi" norādīja, ka 23. aprīlī Tukumā notikušais ir arī tiesībsarga redzeslokā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!