Foto: DELFI

Pēc piektdien, 23. aprīlī, izskanējušā gadījumā, kad Tukumā, iespējams, ar degšķidrumu apliets un aizdedzināts kāds vīrietis, lesbiešu, geju, biseksuāļu, transpersonu un viņu draugu apvienība "Mozaīka" aicina pievērst īpašu uzmanību aizvien pieaugošajam naida runas apjomam internetā, portālam "Delfi" vēstīja "Mozaīkas" valdes loceklis Kaspars Zālītis.

"Mozaīka" atkārtoti aicina policiju rūpīgi izmeklēt "nežēlīgo noziegumu", ņemot vērā izskanējušo informāciju, ka viens no cietušajiem vairākkārt saņēmis drošības apdraudējumu, par ko arī ziņojis policijai.

"Iepazīstoties ar informāciju, guvām apliecinājumu, ka iepriekšējos incidentos ir saskatāmas naida nozieguma pazīmes, tādēļ, izmeklējot šo noziegumu, ir nepieciešams izvērtēt visus lietas apstākļus un kontekstu kopumā," medijiem paziņoja Zālītis.

"Mozaīka" aktīvi sekos nozieguma izmeklēšanas gaitai. "Vienlaikus jau kopš sestdienas esam ciešā saziņā ar Arti, lai sekotu līdzi notikušajam un iespēju robežās sniegtu nepieciešamo atbalstu. Vēlamies pateikt īpašu paldies visiem, kas šajā laikā atbalstījuši Normundu un Arti," medijiem pauda "Mozaīkas" pārstāvis.

Ņemot vērā uzmanību, ko notikums Tukumā izsaucis sociālo mediju vidē, "Mozaīka" aicina tiesībsargājošās iestādes pastiprināti pievērst uzmanību naida runai internetā.

Portāls "Delfi" jau rakstīja, ka Normunds Kindzulis (29 gadi) ārstējas Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Valsts apdegumu centra reanimācijā, un ir guvis tuvu 100% plašus ķermeņa apdegumus

Artis Jaunkļaviņš (23), viens no cietušajiem, svētdien sarunā ar portālu "Delfi" teica, ka ir pārliecināts, ka viņa draugs Normunds apliets ar degšķidrumu un aizdedzināts, proti, cietis uzbrukumā, kurā piepildīti iepriekš vairākkārt izteikti draudi.

Jānorāda, ka Valsts policija (VP) iepriekš publiski norādīja, ka pēc naktī uz piektdienu notikušā ugunsgrēka sākts kriminālprocess par noziedzīgu nodarījumu pret personas veselību. Pašlaik norit izmeklēšana. Pirmdienas laikā policija sniegšot plašāku komentāru par notikušo, portālam "Delfi" atzīmēja VP.

Tiesībsarga biroja pārstāve Evita Beķere portālam "Delfi" norādīja, ka 23. aprīlī Tukumā notikušais ir arī tiesībsarga redzeslokā.

Jau vēstīts, ka pērn no marta līdz septembrim "Mozaīka" veica naida runas monitoringu sociālajos medijos. Monitoringa veicēji saņēma ziņas kopā par 304 naida runas saturošiem komentāriem.

Pēc tam, kad sociālo mediju administrācija saņēmusi ziņas par šiem naida runu saturošajiem ierakstiem, tie 84,5% ierakstus dzēsa.

Arī Tiesībsarga birojs saņēmis ziņas par gadījumiem, kad fiksēta pret cilvēkiem ar citu seksuālo orientāciju vērsta naida runa sociālajos medijos.

Tiesībsarga birojā portālam "Delfi" iepriekš norādīja, normatīvais regulējums pastāv, tomēr tiesībsargājošām iestādēm ir jāpievērš lielāka uzmanība naida runas un naida noziegumu identificēšanas, kvalifikācijas un izmeklēšanas jautājumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!