Foto: LETA

Ministru kabinets ceturtdien vēl nav pieņēmis lēmumu jautājumā par disciplinārsoda bargumu, kas būtu piemērojams Zāļu valsts aģentūras (ZVA) direktoram Svenam Henkuzenam disciplinārlietā par amata pienākumu nepildīšanu.

"Valdības lēmums ir nepieciešams, lai es varētu izdot rīkojumu par disciplinārsoda piemērošanu," preses konferencē ceturtdien pēc valdības sēdes sacīja veselības ministrs Daniels Pavļuts (A/P).

Pavļuts sacīja, ka ceturtdien MK skatīts viņa iesniegtais rīkojuma projekts, kas saistīts ar pabeigto disciplinārlietu pret Henkuzenu par iespējamu amata pienākumu nepildīšanu, nolaidīgu un nekvalitatīvu pildīšanu, ja ar to valsts interesēm nodarīts būtisks kaitējums.

Šī lieta, kas izrietēja no iepriekš notikušās dienesta pārbaudes, sākta 8. aprīlī.

Komisija, kas izmeklējusi šo disciplinārlietu, konstatējusi disciplinārpārkāpumu un ierosinājusi piemērot konkrētu disciplinārsodu. Ar šo jautājumu Pavļuts vērsies MK.

Viņš sacīja, ka esot rosinājis noteikt Henkuzenam bargāku soda mēru, nekā to bija prasījusi komisija.

Gala lēmums valdībā ceturtdien vēl nav pieņemts. Diskusijas par to vēl turpināšoties. "Faktiski tā diskusija bija MK sēdes slēgtajā daļā. (..) Diskusija bija par to, kādu sodu uzskatīt par atbilstošu un pietiekamu," sacīja Pavļuts, norādot, ka viņam kā ministram ir jāpieņem gala lēmums par to.

Gadījumos, ja konkrētu amatpersonu amatā iecēlis MK, tad ministram, kurš pieņem gala lēmumu par disciplinārsodu, jāsaņem valdības mandāts. Plānots, ka lēmumu MK varētu pieņemt nākamajā sēdē, sacīja ministrs.

Kā ziņots, iepriekšējās pārbaudēs par vakcīnu iepirkumiem secināts, ka Henkuzens ir kļūdaini informējis valdības pārstāvjus saistībā ar pieejamo vakcīnu apjomu.

Dienesta pārbaude aptvēra līdz šim vēl neizvērtētos 2020. gada nogales Latvijas veiktos pieteikumus uz ražotāju "AstraZeneca", "Johnson&Johnson", "Pfizer/BioNTech" , "CureVac" un "Moderna" vakcīnām, kas veikti līdz šā gada 8. janvārim.

Pavļuts iepriekš informēja, ka 22. decembrī Latvija ir iegādājusies 100 000 "Pfizer"/"BioNTech" vakcīnu, lai gan pieejami bija 430 000 pošu.

ZVA direktors Henkuzens ir kļūdaini informējis valdības pārstāvjus Ministru kabineta sēdē par pieejamo vakcīnu daudzumu, kā arī pēc tās nav pildījis valdības uzdevumu – iegādāties visas pieejamās vakcīnas.

Līdz ar to ministrs rosinājis pret Henkuzenu uzsākt disciplinārlietu par amata pienākumu nolaidīgu pildīšanu, ja rezultātā ir nodarīts valsts interesēm būtisks kaitējums.

Kā disciplinārlietas termiņš tika noteiktas aprīļa beigas.

Savukārt Henkuzens iepriekš pauda uzskatu, ka atbildīgais par papildu vakcīnu pret Covid-19 neiepirkšanu jāmeklē politiskā līmenī un Nacionālajā veselības dienestā (NVD).

Toties bijusī veselības ministre Ilze Viņķele (A/P) norādījusi, ka pērn decembrī Henkuzens pasūtīja mazāku "Pfizer/BioNTech" vakcīnu skaitu, viņu kā ministri par to neinformējot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!