Foto: DELFI
Vakcinācijas pakalpojuma sniedzējs vismaz divas dienas pirms noteiktās otrās vakcīnas pret Covid-19 devas saņemšanas dienas sazināsies ar pacientu, pirmdien, 17. maijā, medijiem sacīja Nacionālā veselības dienesta (NVD) Vakcinācijas projekta nodaļas vadītāja Eva Juhņēviča, aicinot iedzīvotājus pierakstu pārcelt tikai ārkārtējas nepieciešamības gadījumos.

Kā norādīja NVD, vakcinācijas pakalpojumu sniedzēji aicina iedzīvotājus savlaicīgi rēķināties ar otrās vakcīnas saņemšanas vietu un laiku un to nepārcelt. Izmaiņas būtu pieļaujamas tikai izņēmumu gadījumos: slimība, pašizolācijas vai karantīnas prasību ievērošana vai neplānots darba komandējums.

Vakcinācijas process paredz, ka iedzīvotājs saņem divas vakcīnu devas ar noteiktu intervālu starp tām: "Pfizer-BioNTech" vakcīnai – 21 diena, "Moderna" vakcīnai – 28 dienas, "Vaxzevria" ("AstraZeneca") vakcīnai – deviņas līdz 12 nedēļas, iespējami tuvu 12. nedēļai. Tikai "Janssen" vakcīnai šobrīd nepieciešama viena deva.

Abas vakcīnas iedzīvotājs saņem vienā vakcinācijas vietā, un, jau saņemot vakcīnas pirmo devu, iedzīvotājam būtu jāpārliecinās, ka uz kartītes skaidri norādīts otrās vakcinācijas reizes datums un laiks. Ja otrās vakcinācijas reizes datums nav norādīts, tad vakcinācijas pakalpojumu sniedzējs sazināsies ar iedzīvotāju vismaz divas dienas pirms otrās vakcīnas saņemšanas dienas, norādot datumu un laiku, uzsvēra NVD Vakcinācijas projekta nodaļā.

Izmaiņu gadījumā iedzīvotājam vispirms būtu jāsazinās ar savu pakalpojumu sniedzēju, lūdzot pārcelt otrās vakcīnas saņemšanas reizi. Ja izmaiņas nav iespējamas, tad iedzīvotājs var sazināties ar kādu no liela mēroga centriem, kuri piedāvā iespēju organizēt otrās vakcīnas saņemšanu atbilstoši savu kalendāru iespējām.

Savukārt runājot par vakcinācijas apliecinājumu, Juhņēviča sacīja, ka pārejas periodā līdz 15. jūnijam, kamēr tiks ieviests Digitālais zaļais sertifikāts, var šādu apliecinājumu iegūt, vēršoties pie ģimenes ārsta vai vakcinācijas pakalpojuma sniedzēja. Viņa uzsvēra, ka tas ir nepieciešams gadījumos, ja personai jāizceļo no valsts līdz 15. jūnijam.

Jau ziņots, ka no pirmdienas, 17. maija, tiek uzsākta 16 un 17 gadus vecu jauniešu vakcinācija ar "Pfizer-BioNTech" vakcīnu "Comirnaty", portālu "Delfi" informēja Nacionālā veselības dienesta (NVD) Vakcinācijas projekta nodaļas pārstāve Ieva Stūre.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!