Foto: DELFI

Pēc prokuratūras lēmuma sākt kriminālprocesu par vakcīnu iepirkumu bijusī veselības ministre Ilze Viņķele (AP) paziņojusi par atkāpšanos no amatiem kustībā "Par", liecina politiķes ieraksts mikroblogošanas vietnē "Twitter".

Viņķele ieņēma "Par!" domes vadītājas un valdes locekles amatus.

Vienlaikus viņa pauž, ka labprāt sadarbosies un palīdzēs izmeklēšanai.

Jau vēstīts, ka 27. maijā pieņemts lēmums sākt kriminālprocesu par vakcīnu iepirkumu, ceturtdien paziņoja ģenerālprokurors Juris Stukāns.

Kriminālprocess uzsākts par iespējamu amatpersonu bezdarbību un tajā tiks vērtēta arī ministru rīcība. Līdz ar šo prokurora lēmumu, atcelts iepriekš pieņemtais Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) lēmums neierosināt kriminālprocesu saistībā ar vakcīnu iepirkumu.

Kā informē prokuratūrā, kriminālprocess sākts par noziedzīgu nodarījumu, kas paredzēts Krimināllikuma 319. panta pirmajā daļā par valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu, tas ir, ja valsts amatpersona tīši vai aiz nolaidības neizdara darbības, kuras tai pēc likuma vai uzlikta uzdevuma jāizdara, lai novērstu kaitējumu valsts varai vai pārvaldības kārtībai vai ar likumu aizsargātām personas interesēm, un ja ar to valsts varai, pārvaldības kārtībai vai ar likumu aizsargātām personas interesēm radīts būtisks kaitējums.

Krimināllikums par šādu nodarījumu kā sodu paredz piemērot brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai piespiedu darbu, vai naudas sodu.

Jau vēstīts, ka pirmajā iepirkumā, līdz 2020. gada 19. novembrim, Latvija varēja pieteikties līdz 860 000 "Pfizer" vakcīnu devām, bet faktiski tika pieņemts lēmums par 97 500 vakcīnu devu iepirkšanu. Nākamajā kārtā, kad tika piedāvātas 430 000 šī ražotāja vakcīnu devas, Latvija pieteicās uz 100 000.

Saistībā ar iepirkumiem amatu zaudēja Veselības ministrijas valsts sekretāre Daina Mūrmane-Umbraško, kā arī Zāļu valsts aģentūras direktors Svens Henkuzens.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!