Foto: Pixabay

Vakcināciju pret Covid-19 tirdzniecības centros plānots uzsākt pirms Līgo svētkiem, 18. jūnijā, otrdienas valdības sēdē informēja Nacionālā veselības dienesta (NVD) Vakcinācijas projekta nodaļas vadītāja Eva Juhņēviča.

Kā stāstīja Juhņēviča, kopumā plānots vakcināciju nodrošināt iedzīvotājiem 25 tirdzniecības centros pakāpeniski visā Latvijā.

Tāpat viņa informēja, ka, ņemot vērā vasaras saulgriežu svētku aktualitāti, tiek strādāts arī pie tā, lai noorganizētu vakcinācijas punktus vairākos gadatirgos, piedāvājot iespēju vakcinēties laikā no 19. līdz 23. jūnijam.

Runājot par senioru vakcinācijas uzlabošanu, Juhņēviča stāstīja, ka šonedēļ zvanu centrs 8989 apzvana 8000 seniorus Daugavpils pilsētā. Sākot ar 21. jūniju sadarbībā ar vakcinācijas pakalpojumu sniedzējiem notiks izbraukumi uz mājām pie individuāli uzrunātiem senioriem vecumā no 80 gadiem.

Tāpat viņa informēja, ka noris darbs pie integrētas vakcinācijas komunikācijas kampaņas, kas tiks uzsākta 1. jūlijā.

Kā stāstīja Juhņēviča, kampaņa ietver reklāmu, sabiedriskās attiecības, sociālos medijus, vidi, sadarbību ar sabiedriskajiem, nacionālajiem un reģionālajiem medijiem, materiālu izplatīšanu un satura radīšanu medijos krievu valodā.

Tāpat Juhņēviča aicināja valdību apstiprināt finansējuma pārdali, kas iepriekš bija piešķirta nacionāla mēroga masu vakcinācijas centru uzturēšanai Rīgā.

Kā norādīts Veselības ministrijas (VM) priekšlikumā turpmākajai rīcībai, ņemot vērā faktisko situāciju, optimāla vakcinēšanas sistēmas resursu izmantošanai būtu lietderīgi abus nacionālā mēroga vakcinācijas centrus, kas atrodas Rīgā, ne vēlāk kā ar šā gada 31. jūliju aizvērt un to vietā izveidot plašu vakcinācijas tīklu Latvijas teritorijā ar vismaz 25 jauniem vakcinācijas punktiem.

Rīgā tie būtu vismaz astoņi, Liepājā un Daugavpilī – pa diviem, kā arī būtu Valmierā, Siguldā, Ventspilī, Kuldīgā, Jēkabpilī, Rēzeknē, Jūrmalā, Preiļos, Bauskā, u.c., radot sabiedrībai vēl ērtāku piekļuvi vakcinācijai, jebkuram indivīdam viņam ērtākā laikā un vietā ar vai bez iepriekšēja pieraksta, rakstīts informatīvajā ziņojumā.

Katrā no punktiem plānots nodrošināt vismaz vienu ārstniecības personu brigādi, kas dienā var apkalpot vidēji 300 personas, līdz ar to, kopējā vakcinācijas jauda nedēļā 25 jaunos vakcinācijas punktos varētu veidot līdz 7 500 vakcinācijām nedēļā, prognozē VM.

Kā liecina VM aplēses, vienam tirdzniecības centrā iekārtotajam vakcinācijas punktam līdzmaksājums varētu veidot līdz 1 400 eiro mēnesī atkarībā no tā, vai ir nepieciešams papildus to nodrošināt ar minimāli nepieciešamo mēbeļu, aizslietņu u.c. aprīkojumu.

Valdība atbalstīja lēmumu nacionāla mēroga vakcinācijas centru uzturēšanai plānotās indikatīvās izmaksas par šā gada augustu novirzīt vakcinācijas punktu izveidei un uzturēšanai tirdzniecības centros, tirgos, sabiedriskās vietās no šā gada 18. jūnija līdz 31. decembrim.

Jau ziņots, ka laikā no jūnija vidus plānots pakāpeniski uzsākt vakcināciju pret Covid-19 tirdzniecības centros, valdības 8. jūnija sēdē sacīja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!