Foto: Shutterstock

Pagājušajā nedēļā Latvijā samazinājies Covid-19 alfa varianta jeb Lielbritānijas paveida īpatsvars sekvencētajos paraugos, bet pieaudzis delta varianta, kas iepriekš zināms kā Indijas paveids, īpatsvars līdz 15%, valdības sēdē otrdien, 29. jūnijā, sacīja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) epidemiologs Jurijs Perevoščikovs.

Alfa paveida izplatība samazinājusies no 90% uz 80%, viņš norādīja.

Vairākās valstīs vērojams delta paveida pieaugums, piemēram, mēneša laikā Lielbritānijā tas pieaudzis 5,8 reizes, akcentēja epidemiologs.

Kā sacīja Perevoščikovs, sliktākajā delta varianta izplatības scenārijā mēneša laikā saslimstība Latvijā var pieaugt 5,8 reizes, saslimstībai atkal pārsniedzot 350 gadījumus uz 100 000 iedzīvotājiem.

Delta ir par 40% līdz 60% lipīgāks nekā iepriekšējais lipīgais alfa paveids, kas līdz augusta beigām varētu sasniegt 90% no visiem SARS-CoV-2 paveidiem, kas cirkulē Eiropas Savienībā, liecina Eiropas Slimību profilakses un kontroles centra 23. jūnija paziņojums, ar ko valdības sēdē iepazīstināja Perevoščikovs.

Tāpat ziņojumā teikts, ka šis paveids, iespējams, ir saistīts ar augstāku hospitalizācijas risku un vairākās valstīs veiktā drošības pasākumu mazināšana vasaras mēnešos varētu izraisīt ātru un ievērojamu ikdienas saslimšanas gadījumu skaita pieaugumu visās vecuma grupās. Ja netiks veikti papildu pasākumi, saslimstības līmenis, ietverot arī hospitalizācijas un nāves gadījumu skaita pielielināšanos, varētu sasniegt 2020. gada rudenī reģistrēto saslimstības līmeni, prognozē Eiropas Slimību profilakses un kontroles centrs. Lai novērstu šo pieaugumu, drošības pasākumi būtu jāsaglabā tādā līmenī, kas ir nepieciešams, lai ierobežotu delta varianta izplatīšanos sabiedrībā, kamēr lielākā daļā iedzīvotāju ir pilnībā vakcinēta.

Kā skaidroja Nacionālās references laboratorijas vadītājs Sergejs Ņikišins, kopā aizvadītajā nedēļā sekvencēts 301 paraugs, no kuriem 45 konstatēts delta variants, proti, 15% gadījumos.

Vēl viņš atklāja, ka konstatēti arī četri Ēģiptes paveida gadījumi un divi gamma jeb Brazīlijas Covid-19 paveida gadījumi.

Kā sēdē akcentēja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP), ir trīs faktori, kas šobrīd jāņem vērā – lipīgais delta variants, kas strauji izplatās citviet un tā izplatība pieaug arī Latvijā, samazinātās drošības prasības, kā arī tas, ka vakcinācijas apjomi vēl arvien ir zemi.

"Trīs lietas saliekot kopā, veidojas riski," sacīja ministrs, skaidrojot, kādas ir iespējamās atbildes rīcības. Viņš norādīja, ka, sadarbojoties ar atbildīgajiem dienestiem, noris sarunas par to, kādā veidā padarīt iedarbīgākus pašizolācijas kontroles pasākumus.

Tāpat sadarbībā ar robežsardzi tiek vērtētas iespējas ieviest masveida testēšanu uz Latvijas austrumu sauszemes robežas – Terehovā, Grebņevā. Te viņš piebilda, ka svarīga ir visu Baltijas valstu sadarbība.

Ņemot vērā delta paveida izplatību, Pavļuts aicināja apzināties, ka situācija var izvērsties pretējā virzienā, nekā šobrīd. "Mūsu pienākums ir brīdināt par apstākļiem, kas veidojas, ka situācija var strauji mainīties," uzsvēra ministrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!