Foto: Valsts kanceleja, Gatis Rozenfelds

No ceturtdienas, 1. jūlija, spēkā stājas lēmums atcelt ārkārtējo situāciju medicīnā, tomēr ir izstrādāti kritēriji pēc kuriem vadīties, ja tā atkal būs jāievieš no jauna, preses konferencē ceturtdien sacīja Veselības ministrijas (VM) Veselības aprūpes departamenta Ārstniecības kvalitātes nodaļas vadītāja Sanita Janka.

Viņa atgādināja, ka pērnā gada 10. decembrī lēmums pa ārkārtējās situācijas medicīnā izsludināšanu tika pieņemts, pamatojoties uz to, ka ar pieejamajiem ārstniecības personu resursiem nevarēja pietiekoši nodrošināt nepieciešamo palīdzību. Tajā laikā pieauga saslimstība, kā arī stacionēto skaits – nedēļā pat par 30%. Tāpat mediķi daudz slimoja un nevarēja veikt ārstniecības darbu, uzskaitīja Janka.

Kā skaidroja Janka, lai pieņemtu lēmumu atcelt ārkārtējo situāciju, izstrādāti kritēriji, kurus izvērtējot, var situāciju atcelt vai ieviest no jauna. Galvenie kritēriji ir ārstniecības personu resursi, lai var nodrošināt pakalpojumus stacionāros, kā arī gultu noslogojums – gan kopējais, gan intensīvās terapijas, gan Covid-19 gultu noslogojums.

Tāpat ir arī papildkritēriji, kas jāņem vērā – cik pacienti dienā tiek stacionēti, kopējais hospitalizēto skaits, vai arī kādā ārstniecības iestādē tiek izsludināta ārkārtējā situācija. Janka uzsvēra, ka jābūt sevišķi piesardzīgiem, ja to izsludina kādā no universitātes slimnīcām, kas nodrošina procentuāli lielākās pacientu daļas ārstēšanu.

Janka sacīja, ka šobrīd situācija ir stabilizējusies, mediķi ir vakcinēti, ārstniecības personu trūkums nav tāds, lai nevarētu nodrošināt pakalpojumus. Tāpat ir samazinājusies saslimstība un pacientu skaits slimnīcās.

Kā norādīja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta direktore Liene Cipule, šobrīd Covid-19 gultu noslogojums Latvijas slimnīcās ir 39%. Pašlaik Covid-19 pacienti tiek uzņemti septiņās reģionālajās un trīs klīniskajās universitātes slimnīcās Rīgā.

Cipule uzsvēra, ka šobrīd noslodze Covid-19 pacientu dēļ ir mazinājusies un situācija ir stabila, tomēr kopējais NMPD izsaukumu skaits ir palielinājies, kur cilvēkiem pārsvarā ir nepieciešama palīdzība, kas nav saistīta ar Covid-19 saslimšanu.

To, ka šobrīd, mazinoties Covid-19 pacientu skaitam, pieaug cilvēku skaits, kas stacionāros nonāk ar citām kaitēm, uzsvēra arī Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīnikas vadītājs Aleksejs Višņakovs. Viņš sacīja, ka slimnīcā kopējais gultu fonds ir pietiekoši noslogots, personāla slodze vasaras mēnešos nav mazinājusies.

"Neprognozējam kopējo pacientu skaita samazinājumu, izsaukumu skaits ir lielāks, bet ne uz Covid-19 rēķina," norādīja Višņakovs, piemetinot, ka intensīvās terapijas gultas ir ļoti noslogotas.

Jau ziņots, ka, uzlabojoties epidemioloģiskajai situācijai un mazinoties stacionēto Covid-19 pacientu skaitam slimnīcās, trešdien, 30. jūnijā, Valsts operatīvās medicīniskās komisijas (VOMK) sēdē pieņemts lēmums atcelt pērn decembrī izsludināto ārkārtējo stāvokli medicīnā, portāls "Delfi" uzzināja Veselības ministrijā (VM).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!