Foto: LETA

Ministru kabinets trešdien ārkārtas sēdē atbalstīja valsts budžeta finansējuma 3 722 255 eiro apmērā piešķiršanu CO2 gaisa kvalitātes mērītāju iegādei valsts un pašvaldību vispārējās un profesionālās izglītības iestādēm.

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) skaidro, ka iekštelpu gaisa kvalitātes uzlabošanā nozīmīga loma ir atbilstošai telpu ventilācijai. Nepietiekama ventilācija skolās tiek saistīta ar negatīvu ietekmi uz veselību, tai skaitā, vispārēju nogurumu, paaugstinātu infekciju slimību risku, darba spēju samazināšanos, kā arī var kļūt par iemeslu nodarbību kavējumiem, pazeminātai spējai mācīties, kas gala rezultātā var ietekmēt skolēnu sekmību.

Kvalitatīvu ventilāciju mācību telpās var risināt atbilstoša ventilācijas sistēma vai inovatīva ventilācijas sistēma ar CO2 sensoriem, kas "ziņo" sistēmai par nepieciešamību ieslēgt telpu ventilāciju brīdī, kad CO2 pārsniedz pieļaujamo līmeni, tādējādi nodrošinot, ka mācību telpā vienmēr ir laba gaisa kvalitāte. Par gaisa kvalitāti atbildīgā persona šajā brīdī atver logu, lai telpu izvēdinātu.

Lai risinātu iepriekš minēto un mazinātu Covid-19 seku ietekmi uz izglītojamo iespējām pilnvērtīgi iegūt izglītību un radītu priekšnoteikumus klātienes mācību procesa vispārējā un profesionālajā izglītībā atsākšanai ar 2021./2022.mācību gada rudeni, ir nepieciešams iegādāties CO2 gaisa kvalitātes mērītājus valsts un pašvaldību vispārējās un profesionālās izglītības iestādēm. Ņemot vērā iepriekš minēto, Izglītības un zinātnes ministrijas ieskatā izglītības iestāžu dibinātājiem būtu jālemj par nepieciešamību iegādāties un uzstādīt šādus CO2 gaisa kvalitātes mērītājus arī pirmsskolas un profesionālās ievirzes izglītības iestādēs.

Vaicāta, kāpēc nepietiek izstrādāt konkrētu algoritmu, piemēram, klases vēdināšanai ik pēc konkrēta laika posma, Muižniece skaidroja, ka mērītāji katrā klasē nepieciešami, jo atšķiras telpu lielumi klasēs, piepildījums, bērnu aktivitāte konkrētā stundā un citi faktori. "Kādā no klasēm tā būs mūzikas stunda, kurā bērni dzied, savukārt citā klasē bērni rakstīs domrakstu, līdz ar to aktivitātes līmenis atšķirsies. Nav iespējams uzrakstīt priekšrakstus katrai stundai," viņa skaidroja.

Atbilstoši Izglītības un zinātnes ministrijas provizoriskiem aprēķiniem, lai nodrošinātu CO2 gaisa kvalitātes mērierīču iegādi visām valsts un pašvaldību vispārējās, t.sk. speciālās izglītības iestādēm, un profesionālās izglītības iestādēm atbilstoši klašu komplektu un mācību grupu skaitām kopā nepieciešami indikatīvi 3 722 255 eiro.

Tiek lēsts, ka 1-3. klašu grupā nepieciešamas 3130 ierīces, 4.-6. klašu grupā – 3155, 7.-12. klašu grupā – 4542, profesionālajās izglītības iestādēs – 2064. 3% plānotajam klašu komplektu palielinājumam tiek lēstas 387 ierīces.

Profesionālās izglītības iestādēm plānotais ierīču daudzums ir aprēķināts, ņemot vērā grupu skaitu profesionālās vidējās un arodizglītības programmās visās valsts un pašvaldību profesionālās izglītības iestādēs.

Jau ziņots, ka 16 pašvaldību 23 skolās par 5,3 miljoniem eiro tiks īstenoti ventilācijas un gaisa apmaiņas sistēmu modernizācijas projekti. Kopumā saņemti 16 pieteikumi no Rīgas, Ādažu, Ventspils, Kuldīgas, Saldus, Skrundas, Auces, Valmieras, Kocēnu, Smiltenes, Cēsu, Raunas, Gulbenes, Alūksnes, Preiļu un Rugāju pašvaldībām 23 skolu ventilācijas un gaisa apmaiņas sistēmu modernizācijas projektiem.

Ņemot vērā, ka ventilācijas un gaisa apmaiņas sistēmu modernizācijas projekta kopējais finansējums bija 7,2 miljoni eiro, atlikušos 1,9 miljonus eiro plāno novirzīt gaisa kvalitātēs mērījumu iekārtu iegādei skolām no dažādiem reģioniem.

Kopējais finansējums paredzēts 5,3 miljonu eiro apmērā, no kuriem 2 675 980 eiro tiks izlietoti šogad, bet vēl 2 658 005 eiro 2022.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!