Foto: LETA

Saeima trešdien, 4. augustā, Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomē (SEPLP) ievēlēja Sanitu Upleju-Jegermani, Jāni Eglīti un Jāni Siksni. Deputāti par katru SEPLP locekļa kandidātu balsoja atsevišķi.

SEPLP sastāvā ir trīs locekļi, kurus apstiprina Saeima. Vienu apstiprināšanai izvirza Valsts prezidents, vienu – Nevalstisko organizāciju (NVO) un Ministru kabineta sadarbības memoranda īstenošanas padome un vēl vienu – Saeima saskaņā ar Saeimas Kārtības rullī noteikto kārtību.

NVO un Ministru kabineta sadarbības memoranda īstenošanas padome darbam SEPLP izvirzīja Baltijas Mediju izcilības centra projektu direktoru Siksni. Saeima darbam SEPLP virzīja līdzšinējo Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPL) locekli Eglīti, savukārt Valsts prezidents Egils Levits izvirzīja līdzšinējo "Delfi" Nacionālo ziņu nodaļas žurnālisti Upleju-Jegermani.

Par Siksni balsoja 70 deputāti, par Eglīti – 74 un par Upleju-Jegermani – 77.

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētājs Artuss Kaimiņš pateicās visiem trim jaunajiem SEPLP locekļiem. "Darbs ir, ja godīgi, pilns ar izaicinājumiem," pauda parlamentārietis. "Jums visiem trim, jaunajiem SEPLP locekļiem, priekšā ir milzīgs darbs," paredzēja Kaimiņš un aicināja atbildīgi izturēties pret Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas darbu, kā arī pauda cerību, ka SEPLP veiksmīgi sadarbosies ar Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomi (NEPLP).

SEPLP izveidošanu paredz Saeimā 2020. gada novembrī pieņemtais Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu un to pārvaldības likums.

Likums nosaka, ka SEPLP locekļa kandidātam jābūt Latvijas pilsonim ar augstāko izglītību un nevainojamu reputāciju. Tāpat likumā paredzētas citas prasības.

Saeimas virzītajam kandidātam papildus tika noteikta prasība — vismaz piecus gadus ilga profesionālā pieredze kapitālsabiedrību pārvaldības jomā.

SEPLP locekļi tiek ievēlēti amatā uz četriem gadiem, un tos var apstiprināt amatā atkārtoti, bet ne vairāk kā divas reizes pēc kārtas.

Jaunizveidotā padome būs sabiedrisko mediju valsts kapitāla daļu turētāja. Tā uzraudzīs sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu darbību, izstrādās un apstiprinās tiem sabiedrisko pasūtījumu, lems par tiem piešķirto līdzekļu sadalījumu un veiks citas funkcijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!