Foto: LETA

Viena no lietām, kas sākotnēji kavēja Vakcinācijas projekta biroja darbu, bija "cilvēku neorientēšanās sistēmā", otrdien, 10. augustā, Saeimas Parlamentārās izmeklēšanas komisijā sacīja bijusī Veselības ministrijas (VM) valsts sekretāre Daina Mūrmane-Umbraško.

Otrdien notika kārtējā Saeimas Parlamentārās izmeklēšanas komisijas sēde. Komisija izveidota, "lai izmeklētu Latvijas valdības kļūdaino rīcību Covid-19 pandēmijas pārvarēšanas procesā, kā arī nosauktu to politisko amatpersonu vārdus, kuras izraisījušas neatgriezeniski negatīvas sekas Latvijai". Šīs sēdes temats bija Vakcinācijas projekta biroja izveides un darbības izvērtējums. Mūrmani-Umbraško komisija uzklausīja trešo reizi.

Uz komisijas deputāta Valērija Agešina (S) jautājumu, vai vakcinācijas biroja izveide nebija nepieciešama un tā bija lieka un nevajadzīga institūcija, bez kuras varēja iztikt, Mūrmane-Umbraško atbildēja, ka "neņemtos teikt, vai pavisam lieka". Viņa uzsvēra, ka bija pietiekoši daudz pienākumu, ko birojs pārņēma no ministrijas.

"Sākotnēji bija bremzēšanās šo cilvēku neorientēšanās sistēmā dēļ," kā lielāko problēmu minēja bijusī VM valsts sekretāre. Tāpat viņa akcentēja, ka sākotnēji daudzi kļūdaini uzskatīja, ka birojs ir "kaut kas atsevišķs", bet tas pēc būtības bija VM struktūrvienība, kas pakļauta veselības ministram.

Biroja "ieskriešanās laiks" sanācis nedaudz ilgāks, nekā VM bija gaidījusi, atklāja Mūrmane-Umbraško. Viņa uzskata, ka vēlāk, kad birojs iestrādājās, "tad jau tos darbus paņēma un viss aizgāja".

Runājot par biroja darbinieku izvēles procesu, Mūrmane-Umbraško skaidroja, ka daudzi cilvēki tika uzrunāti, jo biroja izveidei tika dots ļoti maz laika.

"Kad tika izdiskutēts, kas būs komandā – komunikācijas cilvēki, cilvēki, kas atbild par loģistiku – tika meklēti cilvēki, kas ir ar zināšanām tieši šajās jomās. Visgrūtāk bija ar projektu vadītāju, jo bija skaidrs, ka projekts jārealizē īsā laikā, ka ir ļoti daudz jautājumu, par kuriem būs arī neviennozīmīgs viedoklis sabiedrībā. Tika uzrunāti vairāki vadītāji, kuri dažādu iemeslu dēļ arī atteicās," viņa sacīja. Daudziem izaicinājums bija, ka jāatsakās no sava esošā darba, jo bija skaidrs, ka to nevarēs ne ar ko citu apvienot, kā arī izrādījās, atklāja bijusī VM valsts sekretāre.

Viņa sacīja, ka darbam šajā birojā pieteikumus iesūtījuši vairāk nekā 400 cilvēki, tāpēc šie pieteikumi bija operatīvi un ātri jāizskata.

Komisijas deputāts Sandis Riekstiņš (JKP) jautāja, kāda bija procedūra, kā izvērtēja pieteikumus, kuriem atbildēja un kuriem nē, jo viņa rīcībā ir informācija, ka ne visi ir saņēmuši atbildes ziņu. Mūrmane-Umbraško norādīja, ka darbinieku izvēlei tika piesaistīta speciāla personālatlases kompānija.

Tāpat viņa norādīja, ka daļa pieteikumu pat netika skatīta, ja bija iesūtīta pat minūti vēlāk par pieteikšanās termiņu, jo bija ļoti maz laika un ļoti daudz pieteikumu. Atbildes tika sūtītas visiem, tomēr viņa neizslēdza iespēju, ka lielā apjoma dēļ kāds atbildi varēja arī nesaņemt. Tāpat laika trūkuma dēļ netika aicināti tie kandidāti, kuriem trūka kādas nepieciešamās kvalifikācijas, bet tika atlikti rezervistu sarakstā.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka no šā gada aprīļa otrās puses, Vakcinācijas projekta birojs tika reorganizēts un pievienots Nacionālajam veselības dienestam, kļūstot par tā struktūrvienību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!